Berghuis neemt Feyenoord ook in bekertoernooi bij de hand

Feyenoord heeft zich donderdagavond ten koste van Heracles Almelo geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. In De Kuip werd het mede dankzij twee doelpunten van Steven Berghuis 3-1.

Net als een half jaar geleden begon Feyenoord uitstekend tegen Heracles. Op 14 mei 2017 pakten de Rotterdammers de langgewenste landstitel door de formatie uit Overijssel met 3-1 te verslaan. Dirk Kuijt scoorde toentertijd binnen de minuut, maar zo snel als toen ging het niet. Feyenoord stond in het bekertoernooi wel binnen twintig minuten op 2-0.

In de achtste minuut ging het mis in de opbouw van Heracles, Tonny Vilhena kreeg de bal zo in zijn voeten gespeeld. De middenvelder gaf voor op Dylan Vente, die de bal slim liet lopen. Hierdoor kwam Berghuis in schietpositie en de rechtsbuiten faalde niet: 1-0. De flankspeler scoorde voor de derde keer op rij en staat in de Eredivisie op negen doelpunten.

Tien minuten na de goal van Berghuis pakte Sven van Beek zijn moment. De verdediger verdubbelde vanuit een corner op ietwat gelukkige wijze de voorsprong en vierde zijn goal op uitbundige wijze. Voor Van Beek was het immers zijn eerste doelpunt na ernstig blessureleed.

Sven van Beek gaat helemaal los na de 2-0 tegen Heracles Almelo.

Heracles leek rijp voor de slacht, maar rechtte de rug. Brahim Darri kreeg voor het eerst sinds zijn hamstringblessure weer een basisplaats en bediende de mee opgekomen Tim Breukers met een bekeken voorzet. De rechtsback werkte vervolgens knap en hard binnen voor de aansluitingstreffer.

In de tweede helft nam de bekerwinnaar van 2016 weer het initiatief, maar Heracles-keeper Bram Castro werd nauwelijks op de proef gesteld. Feyenoord creëerde wel kansen, maar verzuimde om de score uit te breiden. Heracles bleef zodoende in de wedstrijd en trainer John Stegeman ging na ruim een uur opportunistischer speler. Pinchhitter Vincent Vermeij werd ingebracht en tien minuten later kwam er met Paul Gladon een tweede spits bij.

In het laatste kwartier beet Heracles flink van zich af en kreeg het via Vermeij een grote kans, maar het was Feyenoord dat scoorde. De thuisclub kreeg hulp van de videoscheidsrechter, die een overtreding van Sebastian Jakubiak op Jean-Paul Boëtius in tegenstelling tot scheidsrechter Bas Nijhuis wel waarnam. Berghuis bleef koel vanaf elf meter en zette met zijn tweede van de avond de eindstand op het scorebord: 3-1.

Door de overwinning plaatst Feyenoord zich voor de kwartfinale van de strijd om de KNVB-beker. De wedstrijden in die ronde worden op 30, 31 januari en 1 februari afgewerkt.