Groningen stuurt Sparta met kopzorgen de winterstop in

FC Groningen heeft in eigen huis de volle buit gepakt tegen Sparta Rotterdam: 4-0. Voor de bezoekers was er dus niet direct sprake van een Dolf Roks-effect. Sterker nog, in de slotfase werden de Rotterdammers compleet overhoop gespeeld.

Sparta werkte het eerste duel af sinds het ontslag van Alex Pastoor. De trainer werd na afloop van het blamerende resultaat tegen Feyenoord (0-7) de laan uitgestuurd. Roks nam als interim-trainer plaats op de bank in Groningen. Ondertussen wordt Dick Advocaat genoemd als mogelijk nieuwe trainer op Het Kasteel.

In een zeer slordige eerste helft viel er weinig te genieten. FC Groningen was een aantal keer erg dicht bij de openingstreffer. Zo raakte Oussama Idrissi met een afstandsschot de lat, waarna hij even later stuitte op doelman Roy Kortsmit. Bij Mimoun Mahi stond het houtwerk even later opnieuw in de weg. De dribbelaar schoot op de paal, waarna Idrissi en Lars Veldwijk de bal ook niet in het netje kregen. Het was alweer de zestiende keer dat de formatie van Ernest Faber de paal of lat raakte dit seizoen. Geen enkele Eredivisie-club deed dit vaker.

Na de goede mogelijkheden in het eerste bedrijf was het in de tweede helft wel snel raak voor de thuisploeg. Na een fraai steekballetje van Idrissi bleef Veldwijk ijzig kalm en schoot hij de openingstreffer tegen de touwen.

Lars Veldwijk viert de openingstreffer tegen Sparta Rotterdam.

Groningen bleef kort hierna op de been dankzij keeper Sergio Padt. Hij redde op een knal van aanvaller Robert Mühren. Even later was er opnieuw een enorme kans voor Veldwijk. De aanvaller kwam oog in oog met doelman Kortsmit, maar de keeper kwam als winnaar uit de strijd. De doelpuntenmaker verliet twintig minuten voor het einde het veld met een enkelblessure.

Een kwartier voor tijd kwam de verlossende treffer voor de thuisploeg. Na een strakke voorzet van Mahi, tikte Tom van Weert het tweede doelpunt binnen. Kort voor het einde werd het zelfs 4-0 doordat Frederik Holst een voorzet van Juninho Bacuna in zijn eigen doel gleed en Ritsu Doan een bal binnenschoot. Dankzij de overwinning gaan de Groningers met een goed gevoel de feestdagen tegemoet.

Door de overwinning sluiten de noordelingen het kalenderjaar af op de twaalfde plaats. Sparta is de hekkensluiter van de Eredivisie. Na de winterstop neemt Groningen het op tegen Willem II. Sparta treft in een inhaalwedstrijd op dinsdag 16 januari - hoogstwaarschijnlijk met een nieuwe trainer op de bank - Vitesse.

'Bestaat niet dat tien spelers Sparta na de 7-0 weer mochten starten'