Jørgensen helpt Feyenoord aan mooie afsluiting memorabel jaar

Reacties

Feyenoord heeft het bijzondere kalenderjaar afgesloten met een makkelijke zege op Roda JC Kerkrade (5-1). Nicolai Jørgensen was in De Kuip weer de gevierde man.

Jørgensen helpt Feyenoord aan mooie afsluiting memorabel jaar

Het jaar 2017 heeft voor Feyenoord een bijzondere betekenis dankzij de titel, die na jaren van smachten weer werd veroverd. Dat ongekende gevoel van die veertiende mei verdween gaandeweg het nieuwe seizoen door tegenvallende resultaten. Ongetwijfeld kwamen die herinneringen op de laatste speeldag van 2017 weer terug.

Want net als in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo sloeg Feyenoord al binnen een minuut de eerste slag. Waar Dirk Kuijt zeven maanden geleden De Kuip deed ontploffen, daar bracht Jørgensen tegen Roda JC het Rotterdamse stadion in feeststemming.

De Deense spits, die de laatste twee duels van Feyenoord had gemist vanwege prive-omstandigheden, stond aan het einde van een fraaie aanval. Steven Berghuis stond met een voorzet aan de basis van de Rotterdamse openingstreffer, die door de kunstzinnige assist met de hak door Sam Larsson aan schoonheid won.

In de vierde minuut volgde de tweede tik van Feyenoord aan het adres van Roda JC. De treffer van Jens Toornstra, die geheel vrijgelaten de bal hoog in het doel schoot na een voorzet van Larsson, deed een afstraffing van de gasten vermoeden. Maar het in De Kuip gezongen tien, tien, tien kreeg niet de gewenste invulling op het veld.

Jens Toornstra kreeg alle ruimte om een Eredivisie-record te evenaren. De Feyenoorder maakte zijn negentiende treffer op rij in De Kuip. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Joop Böckling, die tussen 1978 en 1981 in het shirt van Haarlem eenzelfde reeks neerzette.
Jens Toornstra kreeg alle ruimte om een Eredivisie-record te evenaren. De Feyenoorder maakte zijn negentiende treffer op rij in De Kuip. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Joop Böckling, die tussen 1978 en 1981 in het shirt van Haarlem eenzelfde reeks neerzette.

Dat lag niet aan het aantal kansen voor Feyenoord. De Rotterdammers lieten Roda weinig illusies over een positief resultaat in De Kuip. Maar de afronding liet te wensen over, waarbij onder andere Tonny Vilhena het naliet de score verder op te voeren. Zo zag de middenvelder zijn kopbal net naast gaan.

Door de gebrekkige tegenstand van Roda, dat donderdag nog was ontsnapt aan een bekerblamage tegen VVSB, sloop er bij Feyenoord wat gemakzucht in. Dat werd onderstreept door Simon Gustafson. De van Feyenoord gehuurde middenvelder kreeg veel ruimte om met een rake kopbal de spanning terug te brengen: 2-1.

Maar de Limburgse hoop had geen lange houdbaarheid. In de 57ste minuut maakte Jørgensen aan de onzekerheid een einde. Met enig fortuin kreeg Vilhena de bal bij de Deen, die met zijn tweede treffer van de dag en zestiende Eredivisie-goal van 2017 het pleit beslechtte.

Een vlammend laatste half uur (van 2017) bleef achterwege. De kansen voor Roda deden de Rotterdamse achterban morren, zoals dat ook gebeurde nadat scheidsrechter Jochem Kamphuis de penaltyclaims van Feyenoord na hands van Daryl Werker van de hand had gewezen. In de slotfase was er toch wat te juichen. Berghuis tekende van dichtbij voor het sluitstuk. Met Jørgensen en Larsson als aangevers was hij verantwoordelijk voor de 4-1 en de 5-1.

Feyenoord gaat dankzij de zege als nummer vijf de winterstop in met een achterstand van één punt op nummer vier PEC Zwolle, dat een wedstrijd meer speelde. De Rotterdammers hielpen ook stadsgenoot Sparta van de rode lantaarn af. Die is weer in handen van Roda JC, dat voor de elf punten een duel meer speelde dan Sparta.

'Feyenoord heeft de ellende wel achter zich gelaten'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.