Geen EK voor Tadic: lange wachten voor Schotland is voorbij

Het laatste EK-ticket is donderdagavond na strafschoppen naar Schotland gegaan. De ploeg van bondscoach Steve Clarke won na strafschoppen van Servië; Aleksandar Mitrovic miste de enige penalty in de serie.

Servië
Servië
ns
1 - 1
Schotland
Schotland

Servië werd door velen gezien als de favoriet voor het treffen met Schotland, maar maakte die status donderdagavond niet waar. Met Ajacied Dusan Tadic in de basis en Feyenoorder Uros Spajic op de bank stelde de thuisploeg hevig teleur en Schotland was in Belgrado de bovenliggende ploeg. Kort na rust had Andrew Robertson de Schotten op voorsprong moeten knallen, maar hij schoot onbesuisd en hoog over.

Niet lang na deze misser nam Schotland alsnog de leiding. Callum McGregor onderschepte de bal en leverde in bij Ryan Christie, die uit de draai en via de binnenkant van de paal raak schoot. Servië moest reageren, maar liet lange tijd weinig zien. Pas vijf minuten voor tijd kwam invaller Luka Jovic met een kopbal in de buurt van de gelijkmaker.

Schotland verdiende overwinning, maar kreeg die niet. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd stonden de bezoekers wel heel erg slecht te verdedigen bij een hoekschop en had Jovic alle ruimte voor een rake kopbal: 1-1. De wedstrijd kreeg hierdoor een verlenging. Daarin dwong Nemanja Gudelj de Schotse doelman David Marshall tot een redding.

Gescoord werd er niet in het extra halfuur, waardoor strafschoppen een beslissing moesten forceren. In de penaltyreeks (waarin Tadic trefzeker was) werd Mitrovic de schlemiel van de avond: de strafschop van de Fulham-spits werd gekeerd door Marshall. Dat betekent dat Servië er volgend jaar niet bij is op het EK.

Voor Schotland betekent de kwalificatie voor het EK de eerste deelname aan een groot eindtoernooi sinds 1998 (!). Destijds sneuvelden de Schotten in de groepsfase van het WK in Frankrijk. Op het EK 2021 komt de ploeg in een poule met Engeland, Kroatië en Tsjechië terecht.