IJsland mist EK na ongelooflijke slotfase in Boedapest

Hongarije heeft zich donderdagavond na een ongelooflijke comeback gekwalificeerd voor het EK. IJsland gaf een zeker lijkende overwinning in de slotfase nog helemaal uit handen.

Hongarije
Hongarije
2 - 1
IJsland
IJsland

IJsland deed aan de laatste twee eindtoernooien mee (EK 2016 en WK 2018) en was donderdag heel hard op weg naar een derde eindtoernooi op rij. De ploeg van Erik Hamrén kreeg de voorsprong tegen Hongarije cadeau, in de vorm van een enorme keepersfout. Péter Gulácsi liet een vrij ongevaarlijke vrije trap van Gylfi Sigurdsson door zijn vingers glippen en zag de bal tot zijn ontsteltenis over de doellijn rollen.

Hongarije moest in de achtervolging, maar leek de gelijkmaker maar niet te vinden. In de slotfase zag scheidsrechter Björn Kuipers dat de wedstrijd echter toch nog volledig werd omgekeerd. Loïc Nego werkte twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de gelijkmaker binnen, nadat de bal via een IJslands been voor zijn voeten was gekomen.

Deze late gelijkmaker deed al erg pijn bij IJsland, waar AZ-aanvaller Albert Gudmundsson een kwartier voor tijd was ingevallen, maar het werd in blessuretijd nog veel erger voor de eilandbewoners. Dominik Szoboszlai beproefde zijn geluk met een schot van afstand en schoot op prachtige wijze de 2-1 binnen.

Zo kwalificeert niet IJsland, maar Hongarije zich voor het EK 2021. Voor dit toernooi mag de ploeg van Cosimo Inguscio de borst natmaken: Hongarije komt terecht in de Groep des Doods, met Portugal, Duitsland én Frankrijk als tegenstanders.

Eerder op de donderdagavond wist Noord-Macedonië zich al te kwalificeren voor het EK: