Feyenoord historisch slecht in toppers, Ziyech verbreekt balverlies-record

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 25ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Feyenoord historisch slecht in toppers, Ziyech verbreekt balverlies-record

FC Groningen - NAC Breda 1-1 
• Alleen in het kalenderjaar 1971 moest FC Groningen meer duels wachten op de eerste Eredivisie-zege van het jaar. De noorderlingen speelden tot nu toe vijf keer gelijk en verloren twee keer in 2018.

• FC Groningen raakte dit Eredivisie-seizoen al twintig keer de paal of lat, waaronder driemaal tegen NAC, vaker dan iedere andere Eredivisie-club.

• Geen enkele veldspeler, inclusief de ingevallen spelers, was bij minder doelpogingen betrokken voor FC Groningen tegen NAC dan basisspeler Tom van Weert. De spits kwam tot één schot.

• NAC had bij FC Groningen 58,5 procent balbezit, het hoogste percentage voor de ploeg uit Breda in een uitduel in de Eredivisie sinds 29 september 2012. Toen had het 58,9 procent balbezit tegen sc Heerenveen.

• Sinds het heenduel met FC Groningen, twintig speelrondes geleden, schoot Rai Vloet in Eredivisie-verband slechts één keer vaker op doel (vijf keer) dan dat hij gele kaarten verzamelde (vier stuks).

AZ - Sparta Rotterdam 2-1
• AZ had voor de derde keer dit seizoen minimaal 74,9 procent balbezit: de Alkmaarders kwamen tegen Sparta tot 76,2 procent. Dat is meer dan iedere andere Eredivisie-ploeg dit seizoen. Echter: voor het eerst won AZ één van deze wedstrijden.

Oussama Idrissi was tegen Sparta betrokken bij achttien doelpogingen: hij ondernam tien schoten en creëerde acht kansen. Sinds Opta deze data bijhoudt (het seizoen 2010/11) lukten alleen Memphis Depay en Christian Eriksen dit ook.

• Doelman Jannik Huth was tegen AZ de Spartaan met de meeste balcontacten: 55 stuks. Daaronder zaten veertien reddingen; geen keeper had meer saves in een Eredivisie-duel sinds Opta de data bijhoudt.

Debutant Abdou Harroui verzond namens Sparta de meeste succesvolle passes tegen AZ (22 stuks), won het vaakst het balbezit (dertien keer) én kwam tot de meeste intercepties (vier).

SC Heerenveen - Excelsior 0-1
• Centrumverdedigers Kik Pierie en Daniel Høegh passten de bal namens de Friezen 56 keer naar elkaar, dit seizoen deden de verdedigers dit in totaal 580 keer. Dat is meer dan ieder ander duo in de Eredivisie.

• De in de 71ste minuut ingevallen Pelle van Amersfoort creëerde drie kansen voor Heerenveen, alleen Stijn Schaars creëerde er in het hele duel met Excelsior meer.

• Excelsior pakte dit seizoen al 22 punten in uitduels, meer dan in alle voorgaande Eredivisie-seizoenen van de Kralingers. Alleen PSV (31), Ajax en AZ (beiden 27) pakten dit seizoen meer punten buitenshuis.

• Excelsior had tegen Heerenveen voor de tweede keer dit seizoen minder dan dertig procent balbezit (29,2 procent), de Rotterdammers zetten beide duels echter wél om in een zege.

Heracles Almelo - PEC Zwolle 2-1
• Vincent Vermeij maakte al voor de vierde keer dit seizoen de winnende treffer voor zijn ploeg, net zoveel als ADO Den Haag-uitblinker Nasser El Khayati. De laatste speler die dit vaker deed was Graziano Pellè in 2012/13 voor Feyenoord (zes keer).

• PEC won tegen Heracles slechts 38,5 procent van de persoonlijke duels; dit seizoen wonnen de Blauwvingers relatief gezien de minste duels (47 procent).

• Het doelpunt van PEC-spits Piotr Parzyszek was het eerste Zwolse doelpunt in een Eredivisie-duel op bezoek in Almelo sinds Guyon Fernandez de eindstand op 10 augustus 2013 bepaalde op 1-3.

• Terell Ondaan, die in de 79ste minuut inviel, gaf drie succesvolle voorzetten uit open spel. Dat is meer dan iedere andere speler van PEC; hij gaf evenveel succesvolle voorzetten als passes.

VVV-Venlo - Vitesse 2-2
• Van de laatste acht Eredivisie-duels waarin VVV op een 2-0 voorsprong kwam, won de ploeg er slechts drie. Vier keer werd het gelijk, één keer gingen de Limburgers zelfs onderuit.

• Spits Lennart Thy is betrokken bij zeven van de laatste negen goals van VVV in de Eredivisie: hij maakte vijf goals en leverde twee assists.

• Vijf van de laatste negen tegentreffers van Vitesse in de Eredivisie kwamen van buiten het strafschopgebied. Dit kalenderjaar incasseerde alleen NAC meer treffers van buiten de zestien (vijf stuks, Vitesse staat op vier).

Ajax - ADO Den Haag 0-0
• Hakim Ziyech leed 47 keer balverlies, het hoogste aantal voor een speler in een Eredivisie-duel sinds Opta de Eredivisie gedetailleerd analyseert (het seizoen 2010/11).

Tom Beugelsdijk had tegen Ajax de meeste uitverdedigende acties (tien), de meeste intercepties (zes) én blokkeerde de meeste schoten (drie) van alle spelers op het veld.

• ADO Den Haag had slechts zes balcontacten in het strafschopgebied van Ajax, het laagste aantal voor ADO in een wedstrijd dit Eredivisie-seizoen. Daarnaast loste ADO in geen duel dit seizoen minder schoten dan tegen Ajax: vijf.

Feyenoord - PSV 1-3
Voor het eerst in de geschiedenis wist Feyenoord aan geen van de vier Eredivisie-duels met PSV en Ajax minimaal een punt over te houden.

• De Rotterdammers incasseerden deze jaargang (met nog negen Eredvisie-duels te gaan) al meer doelpunten dan in het complete vorige Eredivisieseizoen: 27 om 25.

• PSV won voor de tiende keer dit seizoen buitenshuis en scoorde daarin 35 keer; in het het volledige vorige seizoen wonnen de Eindhovenaren negen uitduels en scoorden ze 33 keer.

• Gastón Pereiro is dankzij zijn goal en assist nu betrokken bij vijf Eredivisie-doelpunten (drie goals, twee assists) tegen Feyenoord, daarmee is het zijn favoriete tegenstander in de competitie.

Joshua Brenet heroverde dertien keer balbezit tegen Feyenoord, dit seizoen deed geen veldspeler van PSV dat vaker. Wie de laatste was? Ook Brenet, toen hij op 30 september tegen Willem II eveneens tot dertien keer kwam.

'Puur op voetbal is Feyenoord door iedere ploeg te kloppen'

Willem II - Roda JC Kerkrade 1-0
• Willem II – Roda JC was het duel met de laagste passnauwkeurigheid (65 procent) van dit Eredivisie-seizoen en tevens de wedstrijd met de laagste passnauwkeurigheid sinds Roda JC - Sparta Rotterdam op 15 april 2017. Ook toen kwamen beide ploegen tot 65 procent.

• Roda JC verloor voor het eerst in 2018 een uitduel (het speelde er twee gelijk), maar heeft nu slechts één van de laatste 25 Eredivisie-wedstrijden buitenshuis gewonnen. Zeven keer pakte het een puntje, zeventien keer werd er verloren.

• Roda JC had dit seizoen alleen in het uitduel met FC Twente (52 procent) zoveel balbezit als op bezoek bij Willem II (51 procent). Beide duels gingen echter verloren.

• Tegen Willem II had Roda JC drie schoten op doel, de laatste van die drie was vijf minuten voor rust.

'In deze vorm krijgt Roda het ook in de nacompetitie heel erg lastig'

FC Utrecht - FC Twente 3-1
• Jean-Paul de Jong is nu de eerste FC Utrecht-trainer ooit die in zijn eerste acht Eredivisie-wedstrijden ongeslagen bleef.

• Sean Klaiber maakte zijn eerste Eredivisie-goal voor FC Utrecht, hij had hier 44 schoten voor nodig in 55 duels.

• Sander van de Streek was voor het eerst ooit direct betrokken bij drie doelpunten in een Eredivisieduel, met zijn doelpunt en twee assists. De laatste FC Utrecht-spelers die dat presteerden waren Sébastien Haller en Nacer Barazite. Op 29 november 2015 tegen Heracles Almelo waren zij allebei goed voor twee treffers en één assist.

• De nederlaag tegen FC Utrecht was de zestiende van het seizoen voor FC Twente. Daarmee evenaart de ploeg van Gertjan Verbeek het negatieve clubrecord: eerder leed de club ook in 1981/82, 1982/83 en 2003/04 zestien nederlagen.

• Cristián Cuevas kreeg voor de negende keer dit seizoen een kaart (acht keer geel, één keer rood). Daardoor kreeg hij in meer Eredivisie-wedstrijden wél een officiële waarschuwing (negen duels) dan géén (acht keer).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.