Winterdip PEC Zwolle houdt aan door nederlaag in Almelo

In een uiterst vermakelijk duel heeft Heracles Almelo afgerekend met PEC Zwolle: 2-1. De kansen volgden elkaar negentig minuten lang in rap tempo op, maar uiteindelijk bleken de Heraclieden zaterdagavond het meest effectief. Het betekende voor Zwolle alweer de vijfde nederlaag na de winterstop.

Beide ploegen verkeren na de winterstop niet in een blakende vorm. Heracles pakte vijf punten uit de laatste zes wedstrijden en Zwolle deed het met zes punten niet heel veel beter. Zwolle-coach John van 't Schip gaf in de punt van de aanval weer eens de voorkeur aan Piotr Parzyszek in plaats van Wouter Marinus. Bij de thuisploeg waren er geen veranderingen in de basiself ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Feyenoord.

Zwolle begon goed aan het duel op het Almelose kunstgras. De ploeg zette vroeg druk en dat had na twaalf minuten in de 0-1 moeten resulteren. Parzyszek miste de bal compleet na een goede voorzet van rechtsback Kingsley Ehizibue. Tussendoor had Vincent Vermeij aan de andere kant ook al een mogelijkheid om zeep geholpen.

Brandley Kuwas was na twintig minuten het dichtst bij de openingstreffer. Na een goede dribbel had hij de hoeken voor het uitkiezen, maar krulde de bal over Zwolle-keeper Diederik Boer op de lat. Namens Zwolle miste ook Younes Namli een goede kans nadat hij een vrije doortocht kreeg.

Daarna nam de thuisploeg het heft in handen en raakte Kuwas voor de tweede keer de lat, toen hij een corner via de handen van Boer op het aluminium zag landen. Het bleek een voorbode van de openingstreffer twee minuten later. Kuwas krulde de bal vanaf rechts voor en Kristoffer Peterson knikte bij de tweede paal overtuigend binnen: 1-0. In de slotseconden deed Kuwas nog een keer van zich spreken door wederom een corner in één keer op goal te schieten. Nu raakte hij de paal.

Parzyszek toonde na zijn goal een boodschap voor zijn zieke moeder.

De tweede helft was nauwelijks een minuut onderweg of Kuwas had alweer bijna gescoord. Vermeij legde de bal breed op de rechtsbuiten die vervolgens weer in één keer op goal schoot. Echter, ook nu kwam Boer als winnaar uit de strijd met een mooie reflex. Een minuut later was het plotseling gelijk. Namli zette na een goede rush Parzyszek voor Heracles-doelman Bram Castro en de spits betaalde het vertrouwen van Van 't Schip uit door hard raak te schieten in de korte hoek.

Na de gelijkmaker had Heracles even een wat mindere fase, maar die werd beëindigd door Vermeij. Een voorzet werd onbewust teruggelegd door Peterson, waarna de spits eenvoudig de 2-1 binnentikte. Daarna bleven beide ploegen gevaar stichten, maar echt hele grote kansen leverde dat niet op waardoor Heracles drie punten kan bijschrijven. De overwinning was de 45ste voor John Stegeman als coach van Heracles in de Eredvisie. Een evenaring van het aantal van oud-coach Peter Bosz.

Voor Zwolle was het alweer de vijfde nederlaag na de winterstop. Hierdoor dreigt dé verrassing van de eerste seizoenshelft nu de aansluiting bij subtoppers als Feyenoord en FC Utrecht (die beide zondag nog in actie komen) te verliezen.