Speler van de Week: oude rot Zwarthoed de redder van Excelsior

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Deze speelronde blonk Theo Zwarthoed het meest uit.

Speler van de Week: oude rot Zwarthoed de redder van Excelsior

Reza Ghoochannejhad, Martin Ødegaard, Arber Zeneli, Michel Vlap en Kik Pierie konden zaterdag hun ogen niet geloven. Het SC Heerenveen-vijftal kreeg tegen Excelsior grote kansen op een Friese treffer, maar vond één man op zijn weg: Zwarthoed. De 35-jarige goalie was simpelweg onpasseerbaar in het Abe Lenstra Stadion.

Hoe hij het deed, zal hij zelf ook niet altijd geweten hebben. Zo ging een kopbal van Pierie via het hoofd van Zwarthoed over. Feit is dat hij de nul hield en de 26 doelpogingen van Heerenveen daarmee overleefde. 'Theo pakte alles', jubelde zijn trainer achteraf. Zwarthoed zelf genoot ook volop: 'Je pakt de eerste bal en dan zit je meteen in de wedstrijd. Dan ben je de held', zei hij tegen de NOS.

Zijn heldenrol tegen Heerenveen is de bekroning voor een mooi seizoen. De routinier kwam in de zomer over van de amateurs van De Dijk en dwong na een paar maanden een basisplaats af ten koste van Ögmundur Kristinsson. Die keuze van Van der Gaag betaalde zich zaterdag in Heerenveen nog maar eens dubbel en dwars uit: Zwarthoed was de absolute uitblinker.

Topvijf van de week

Zwarthoed was dit Eredivisie-weekend niet de enige keeper die uitblonk. Ook Robert Zwinkels pakte een hoofdrol door Ajax van scoren af te houden (0-0). Oussama Idrissi bezorgde AZ met een fraaie goal en assist de zege op Sparta Rotterdam (2-1), al zorgde doelman Jannick Huth ervoor dat de bezoekers lang in de wedstrijd bleven. Mason Mount was met zijn gelijkmaker tegen VVV-Venlo andermaal belangrijk voor Vitesse (2-2).


Speler ClubCijfer
1. Theo ZwarthoedExcelsior8
2. Robert ZwinkelsADO Den Haag8
3. Oussama IdrissiAZ 7,5
4. Mason MountVitesse7,5
5. Jannick HuthSparta Rotterdam7,5

Algemeen klassement

PEC Zwolle-middenvelder Ryan Thomas blijft de koploper, maar voelt de adem van PSV'ers Luuk de Jong en Jeroen Zoet steeds nadrukkelijker in de nek. Ook ploeggenoten Santiago Arias, Marco van Ginkel en Hirving Lozano staan nog in de toptien.


SpelerClubGemiddelde
1. Ryan ThomasPEC Zwolle6,65
2. Luuk de JongPSV6,63
Jeroen ZoetPSV6,63
4. Fredrik MidtsjøAZ6,61
5. Alireza JahanbakhshAZ6,6
6. Santiago Arias PSV6,5
Marco van GinkelPSV6,5
Hirving Lozano PSV6,5
9. Frenkie de JongAjax6,47
10. Hakim ZiyechAjax6,44
11. Milot Rashica*Vitesse6,42
12. David Neres Ajax6,4
13. Luigi BruinsExcelsior6,39
14. Donny van de BeekAjax6,38
Jamiro MonteiroHeracles Almelo6,38
16. Zakaria LabyadFC Utrecht6,37
Steven BerghuisFeyenoord6,37
Thulani SereroVitesse6,37
19. Oussama AssaidiFC Twente6,36
Sergio PadtFC Groningen6,36

* = Milot Rashica is inmiddels vertrokken naar Werder Bremen

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.