ADO frustreert Ajax in titelrace

Ajax heeft zondagmiddag peperduur puntenverlies geleden in de titelrace. Thuis tegen ADO Den Haag kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Ajax-trainer Erik ten Hag kon tegen de Hagenaren naast Lasse Schöne ook niet beschikken over Klaas-Jan Huntelaar. De spits, die de afgelopen drie duels goed was voor drie treffers, ontbrak met een lichte kuitblessure. In plaats van Mateo Cassierra koos Ten Hag voor Siem de Jong als centrumspits. 'Hij voegt ervaring toe aan een jong elftal en weet hoe het is om voor een kampioenschap te spelen', lichtte de coach die keuze vooraf toe bij FOX Sports.

Het vernieuwde elftal van de Amsterdammers begon sterk en had binnen twee minuten al op voorsprong kunnen komen, maar de voorzet van Justin Kluivert was na een prima aanval niet op maat. Een schot van Nicolás Tagliafico ging vervolgens ruim over. De storm ging daarna wat liggen. Ajax had veel de bal, maar kwam tot weinig grote kansen tegen de bezoekers, die georganiseerd verdedigden.

Aan de andere kant kon ADO totaal geen vuist maken. Na 45 minuten had de ploeg van trainer Fons Groenendijk nog geen doelpoging ondernomen. Het wedstrijdformulier werd wel gevuld met drie gele kaarten voor Tagliafico, Trevor David en André Onana na een opstootje.

Zes minuten na rust veerde het Ajax-publiek weer eens op. Hakim Ziyech zag de loopactie van Frenkie de Jong en kwam met een schitterende pass, waarna de ingeschoven verdediger net naast het ADO-doel kopte. Even later leek Kluivert in een zelfde soort scoringspositie te komen, maar werd hij even vastgehouden. De Arena schreeuwde om een strafschop, maar arbiter Pol van Boekel wuifde het moment weg.

De grootste kans voor Ajax kwam halverwege de tweede helft. Donny van de Beek gaf de bal voor, waarna Siem de Jong hem richting de verre hoek kopte. De bal ging via de paal en het hoofd van doelman Robert Zwinkels uiteindelijk niet in het doel.

Slotoffensief
Het betekende het startschot van een groot slotoffensief van Ajax. Zo kreeg David Neres twee behoorlijke kansen na combinaties door het hart van de ADO-defensie en waren ook Hakim Ziyech en Frenkie de Jong dicht bij een treffer. Zwinkels groeide echter steeds meer uit tot de held bij de bezoekers en frustreerde Ajax daarmee.

Na eerder al Cassierra te hebben ingebracht voor Siem de Jong liet Ten Hag vijf minuten voor tijd ook Amin Younes en debutant Dani de Wit nog invallen. Ziyech raakte vervolgens de paal met een vrije trap en Frenkie de Jong was er nog dicht bij, maar zij konden ook niet meer voorkomen dat Ajax twee dure punten verspeelde.

Juist op de dag dat Ajax hoopte in te lopen op koploper PSV laten de Amsterdammers zelf een steek vallen. Het is de tweede keer in zeven wedstrijden onder Ten Hag dat Ajax met 0-0 gelijkspeelt. Het gat met PSV is nu vier punten, maar de Eindhovenaren kunnen zondagmiddag bij winst op Feyenoord uitlopen naar een voorsprong van zeven punten.