Idrissi voorkomt heldenrol Huth en helpt AZ aan nipte zege

Reacties

AZ heeft zaterdagavond zeer moeizaam afgerekend met hekkensluiter Sparta Rotterdam. De nummer drie dwong pas in de slotfase de uitblinkende keeper Jannik Huth voor de tweede keer tot capituleren: 2-1. Oussama Idrissi maakte het verschil in Alkmaar met een assist en een goal.

Idrissi voorkomt heldenrol Huth en helpt AZ aan nipte zege

Bij AZ keerde Teun Koopmeiners terug in de basis nadat hij het duel met NAC Breda miste omdat hij ziek was. Daardoor verhuisde Mats Seuntjens weer naar de bank. Dick Advocaat opteerde voor een vijfmansverdediging bij Sparta Rotterdam. Mede door het ontbreken van Sander Fischer maakte Michel Breuer, die de afgelopen weken geen speeltijd kreeg, hier deel van uit. Michiel Kramer - voor het eerst in de basis bij Sparta - en Fred Friday vormden het aanvalsduo. Middenvelder Abdou Harroui debuteerde.

Het was niet een van de twee winteraanwinsten, maar Julian Chabot die in de negentiende minuut de score opende in Alkmaar. De verdediger kopte hard raak uit een hoekschop. Die goal was niet echt verdiend te noemen, want AZ had in de beginfase het beste van het spel en kreeg ook de betere kansen. Alireza Jahanbakhsh raakte echter de paal en Breuer voorkwam dat Jonas Svensson de bal kon afleveren bij Wout Weghorst, die in kansrijke positie stond.

Sparta-keeper Huth stond bovendien geregeld zijn mannetje, ook na de 0-1. De Duitser maakte pogingen van Jahanbakhsh en Guus Til onschadelijk en had het geluk dat Idrissi de bal over schoot nadat hij het doel had verlaten. Sparta deelde tussendoor speldenprikjes uit via Kramer - die eerst Marco Bizot aan het werk zette en bij een ander moment de snelheid ontbeerde om toe te slaan in de counter - en de voorlangs schietende Friday. Bij het scheiden van de markt werd Huth dan toch geklopt. Daar was wel een heerlijke AZ-aanval voor nodig. Weghorst kon uiteindelijk op aangeven van Idrissi binnentikken nadat de Sparta-defensie uit elkaar was gespeeld.

Michel Breur (midden) keerde terug in de basis bij Sparta Rotterdam.
Michel Breur (midden) keerde terug in de basis bij Sparta Rotterdam.

De gelijkmaker bleek een voorbode van een kansenregen van AZ na de hervatting. De bezoekers, met inmiddels Ilias Alhaft in plaats van Friday, werden vooral op de been gehouden door Huth, die een van de beste wedstrijden van zijn leven keepte. De sluitpost redde twintig minuten voor tijd knap met zijn voet op een inzet van de mee opgekomen Svensson en frustreerde even later ook Weghorst door opnieuw met zijn voet op fenomenale wijze te redden. AZ bleef het proberen en werd vier minuten voor tijd beloond voor die aanvalslust. Idrissi kapte zich knap vrij en verschalkte met de daaropvolgende schuiver zelfs Huth.

Sparta kon zich niet oprichten en zal dus ook na deze speelronde de rode lantaarn dragen. Nummer drie AZ heeft nu elf punten meer dan Feyenoord, maar de Rotterdammers spelen zondag nog tegen PSV.

AZ kan nu toeleven naar de thuiswedstrijd tegen FC Twente in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi van woensdag. De Alkmaarders vervolgen de competitie volgende week zaterdag met een uitwedstrijd tegen Excelsior. Sparta Rotterdam ontvangt volgende week zondag ADO Den Haag.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.