De Ligt op recordschema, Van Dijk en Wijnaldum gaan voor dubbel

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal zet VI enkele feiten op een rijtje. Donderdagavond duelleert Oranje met Engeland in de halve finale van de Nations League.

De Ligt op recordschema, Van Dijk en Wijnaldum gaan voor dubbel
Nederland
Nederland
nv
3 - 1
Engeland
Engeland

• Het Nederlands elftal plaatste zich voor deze eindronde door als eerste te finishen in een groep met verder Frankrijk en Duitsland. Engeland bleef Spanje en Kroatië voor. Net als Oranje gingen The Three Lions eenmaal onderuit in de poulefase.

Met ieder twee goals zijn Memphis Depay, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum de topscorers van Oranje in de Nations League. Ryan Babel en Quincy Promes kwamen beiden eenmaal tot scoren.

• In deze Nations League-eindronde is geen ticket voor het EK te verdienen. Wel zijn de vier finalisten als winnaar van hun groep al zeker van een optreden in de play-offs voor EURO 2020. Het is een wildcard die alleen moet worden ingezet als de reguliere kwalificatie in een mislukking uitmondt.

Financieel gezien is de Nations League-eindronde zeer interessant. De winnaar strijkt liefst 10,5 miljoen euro op. Ook de runner-up (negen miljoen euro), de winnaar van het brons (acht miljoen euro) en de hekkensluiter (zeven miljoen euro) worden rijkelijk beloond.

• De UEFA ziet de Nations League-eindronde als een belangrijk toernooi en heeft de kalender dan ook 'schoongeveegd'. De wedstrijden in de EK-kwalificatie worden deze week gespeeld op vrijdag, zaterdag, maandag en dinsdag. Zo ontstaat er geen concurrentie met de Nations League-eindronde.

• De wedstrijd wordt gespeeld in het Estádio D. Afonso Henriques-stadion in Guimarães. Het stadion werd opgeleverd in 1965 en grondig gerenoveerd voor het EK 2004. Op dit eindtoernooi werden er twee duels afgewerkt in het Estádio D. Afonso Henriques-stadion: Denemarken - Italië (0-0) en Italië - Bulgarije (2-1). De scheidsrechter bij Nederland - Engeland is de Fransman Clément Turpin, die kan rekenen op assistentie van de VAR.

Van Dijk kan Gouden Bal-kandidatuur onderstrepen, Memphis er eerder bij dan iconen

• Oranje en Engeland stonden 21 keer eerder tegenover elkaar in een interland. De balans is exact in evenwicht met zes zeges, negen gelijke spelen en zes nederlagen. Het doelsaldo is met 30-26 licht in het voordeel van The Three Lions.

• Bij de laatste confrontatie, op 23 maart 2018, trok Engeland aan het langste eind. Dankzij een goal van Jesse Lingard werd het 0-1 in de Johan Cruijff Arena. Tijdens dat duel fungeerde Ronald Koeman voor het eerst als bondscoach van het Nederlands elftal.

• Inmiddels heeft Koeman al twaalf caps verzameld als keuzeheer, net zoveel als Ernst Happel en eentje minder dan Leo Beenhakker. Memphis en Matthijs de Ligt misten als enige internationals nog geen enkele wedstrijd met Koeman aan het roer.

• De Ligt gaat zijn laatste interlandblok voor zijn twintigste verjaardag in. De Ajax-captain ligt ruim voor op het schema van de topvijf van recordinternationals.

International Caps Caps voor twintigste verjaardag
Wesley Sneijder 134 9
Edwin van der Sar 130 0
Frank de Boer 112 0
Rafael van der Vaart 109 3
Giovanni van Bronckhorst 106 0
Matthijs de Ligt 15 15

• Oranje ging onderuit in zijn vorige interland, de 2-3 tegen Duitsland tijdens de EK-kwalificatie. Onder Koeman leed Nederland nog nooit twee nederlagen op rij. De laatste keer dat dit gebeurde, was begin 2017 tegen Bulgarije en Italië.

Oranje vs. Engeland: Koeman, Robben en de hattrick van Van Basten

Na de Champions League-winst met Liverpool kunnen Wijnaldum en Van Dijk voor de dubbel gaan. Bij Engeland geldt dit voor Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez en Jordan Henderson.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer UEFA Nations League
Meer over UEFA Nations League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.