Duitsland deelt Oranje gevoelige tik uit in EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal heeft zondagavond in de Johan Cruijff Arena verloren van Duitsland. In een enerverende wedstrijd leek Oranje een knappe comeback te maken, maar de Duitsers trokken aan het langste eind.

2 - 3
Duitsland
Duitsland

'Het wordt een tactisch spelletje', voorspelde bondscoach Ronald Koeman zaterdag tijdens de persconferentie en daar kreeg hij gelijk in. De Duitsers begonnen met Leroy Sané en Serge Gnabry in de voorhoede en dus zonder echte spits. Bij de vorige confrontatie met Die Mannschaft had Oranje erg veel moeite met die variant en dat was zondag niet anders.

Duitsland blies Oranje omver in de openingsfase en kreeg via Gnabry al snel een flinke kans op de openingstreffer. Doelman Jasper Cillessen redde prima en hield zijn ploeg zo op de been. Duitsland bleef echter aandringen en in de vijftiende minuut sloegen de bezoekers toe. Toni Kroos stuurde Nico Schulz de diepte in, de linksback snelde langs Denzel Dumfries en gaf de bal voor op Sané. Door een glijpartij van Matthijs de Ligt kon de 23-jarige aanvaller de bal vrij aannemen en heel zuiver afronden in de verre hoek: 0-1.

Het betekende een flinke dreun voor Oranje, maar de mannen van Koeman herstelden zich in eerste instantie uitstekend. Ryan Babel kreeg in een tijdsbestek van twee minuten twee enorme kansen op de gelijkmaker. Eerst werd hij door Quincy Promes alleen op Manuel Neuer afgestuurd, maar de doelman redde knap. Even later had Neuer ook een antwoord op een volley van Babel, die zo verzuimde een goede fase van zijn ploeg te belonen.

Duitsland was wél meedogenloos in de afronding, want in de 34ste minuut was het weer raak. Gnabry ontsnapte aan de aandacht van Virgil van Dijk, die de Bayern München-aanvaller vervolgens te veel ruimte gaf. Gnabry dribbelde het strafschopgebied in en krulde de bal op schitterende wijze in de verre bovenhoek: 0-2. Nog voor rust kreeg Sané een enorme kans op de 0-3, maar dat leed bleef Oranje bespaard. Duitsland ging zo, net als vier maanden geleden, rusten met een voorsprong van twee treffers.

Koeman greep in de rust in door Steven Bergwijn in te brengen voor Babel. Na de hervatting kwam Oranje een stuk beter voor de dag en al binnen drie minuten viel de aansluitingstreffer. Memphis Depay slingerde de bal voor na een korte corner en De Ligt kopte hem bij de tweede paal binnen: 1-2. Het was zijn eerste interlanddoelpunt. Met hernieuwde moed ging Oranje daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar even leek het mis te gaan. Een voorzet van Matthias Ginter dwarrelde bijna binnen en kon door Cillessen ternauwernood uit zijn doel getikt worden.

In plaats daarvan viel de goal in de 64ste minuut aan de andere kant. Memphis hield de bal in de drukte knap bij zich, combineerde kort met Georginio Wijnaldum en schoot droog raak in de korte hoek: 2-2. Binnen twintig minuten was de achterstand zo volledig weggepoetst, het leidde tot een enorme vreugde-uitbarsting bij spelers en bondscoach.

Het was bepaald niet de eerste keer dat Memphis het Oranje van Koeman bij de hand nam. De 25-jarige aanvaller was met drie goals en drie assists direct betrokken bij alle doelpunten van het Nederlands elftal in de kwalificatie. Oranje leek zo op weg naar een prima resultaat, maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg de ploeg van Koeman een enorme dreun.

Invaller Marco Reus kwam goed door aan de linkerkant en gaf de bal laag voor op Schulz, die Cillessen passeerde in de verre hoek: 2-3. Die klap kwam het Nederlands elftal niet meer te boven, waardoor Oranje na het eindsignaal met lege handen stond.

Het is een flinke tegenvaller voor de ploeg van Koeman, die na twee duels in Groep C van de EK-kwalificatie nu op drie punten staat. Duitsland heeft met een wedstrijd minder hetzelfde aantal behaald. Noord-Ierland is door de 2-1 zege op Wit-Rusland met zes punten de koploper.