Poolse bondscoach geeft uitleg over pijnlijk moment met Lewandowski tegen Oranje

De baan van de Poolse bondscoach Jerzy Brzeczek is na de nederlaag tegen Oranje (1-2) nog verder onder druk komen te staan. De trainer van de nationale ploeg legde naderhand uit wat er fout ging tegen het Nederlands elftal en ging in op een pijnlijk moment met sterspeler Robert Lewandowski.

De positie van de Poolse bondscoach wankelde al na de nederlaag van afgelopen zondag tegen Italië (2-0). Na die wedstrijd uitte Lewandowski al openlijk zijn kritiek over de tactiek van zijn trainer. Daar kwam de nederlaag tegen het Nederlands elftal bovenop. 'We hadden er problemen mee wanneer Nederland de ballen achter onze achterste linie legde', zei de bondscoach na afloop.

'Daar hebben we snel onze tactiek op aangepast en vanaf dat moment kwamen we niet meer in zulke situaties', ging hij verder. De doelpunten van Nederland vielen uit een penalty van Memphis Depay en een kopbal uit een corner van Georginio Wijnaldum. 'De manier hoe we stonden heeft ons dus geen doelpunten gekost. De tegengoals doen wel pijn. Iedereen weet natuurlijk ook wat Nederland voor team is en hoe ze uit het niets kansen kunnen creëren.'

Lewandowski begon woensdagavond in de basis, maar bleef in de rust achter in de kleedkamer. 'Hij had wat fysieke problemen na de laatste wedstrijd', gaf de bondscoach duiding. 'Hij had aangegeven in ieder geval 45 minuten te willen spelen. Na de eerste helft gaf Robert aan dat hij geen risico wilde lopen op een zwaardere blessure.'

In de Poolse media werd ingezoomd op een moment in de eerste helft waarbij Brzeczek de aanvaller instructies probeerde te geven, maar deze leken aan dovemansoren gericht. Volgens de bondscoach stelde het incident weinig voor. 'Het laat zien hoe makkelijk de boel te manipuleren is. Het is beschamend en respectloos richting mij. Ik gaf Robert wat tactische uitleg, die hij door moest geven aan Mateusz Klich. Maar vandaag de dag wordt alles uitgelicht.' Polen komt overigens wel in actie tijdens het komende EK.