Countdown naar WK 2010: nog 81 dagen - Branco

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 81 dagen.

Countdown naar WK 2010: nog 81 dagen - Branco

In de 81ste minuut van de kwartfinale van het WK 1994 tussen Nederland en Brazilië verschalkte de Braziliaanse linksback Branco Oranje-doelman Ed de Goey met een harde en lage vrije trap. De 3-2 betekende de uitschakeling voor het Nederlands elftal. Opvallend was dat Branco tegen Oranje pas zijn eerste wedstrijd van het toernooi speelde. De WK’s ervoor was de Braziliaan nog wel basisspeler voor de Seleção. Branco kreeg tegen Nederland de kans als vervanger van Leonardo, de huidige trainer van AC Milan. Die ontving in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten de rode kaart na een elleboogstoot tegen Tab Ramos.

Na zijn sterke optreden tegen Nederland en zijn belangrijke goal bleef Branco tot en met de finale in de basisploeg van Brazilië. Uiteindelijk zou Brazilië het toernooi na strafschoppen winnen van Italië (0-0; 5-3). Die eindstrijd was de eerste in de WK-historie zonder een doelpunt in de reguliere speeltijd en tevens de eerste waarin een strafschoppenreeks de winnaar moest aanwijzen.

Door de overwinning werd Brazilië (inmiddels vijf wereldtitels) alleen recordhouder met vier eindzeges op een WK. Daarvóór voerden De Goddelijke Kanaries samen met (West-) Duitsland en Italië (inmiddels vier) de ranglijst aan met elk drie WK-titels. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen