Countdown naar WK 2010: nog 99 dagen - Zanetti

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 99 dagen.

Internazionale-aanvoerder Javier Zanetti scoorde op het WK 1998 het 99ste WK-doelpunt voor Argentinië. Het was de schitterende 2-2 in de achtste finale tegen aartsrivaal Engeland.

De WK-klassieker barstte al vroeg in alle hevigheid los met benutte strafschoppen van Gabriel Batistuta en Alan Shearer in de respectievelijk zesde en tiende minuut. Na amper een kwartier bracht Michael Owen de Engelse supporters in extase door na een schitterende solo vanaf de middenlijn op volle snelheid de bal in de verre kruising te schieten. Het doelpunt van Zanetti was eveneens van een grote schoonheid. Juan Sebastián Verón, samen met Zanetti de enige Argentijnse speler van toen die nog een reële kans maakt om op het WK 2010 in actie te komen, koos bij een vrije trap voor een slim steekpassje waarna de over rechts opgekomen Zanetti hard raak schoot. Het zou de opmaat vormen voor de voor alle Nederlandse voetballiefhebbers onvergetelijke kwartfinale tussen Argentinië en Oranje.

Toch mocht Engeland meer aanspraak op de overwinning maken. Twee minuten na rust liet de nog jonge David Beckham zich provoceren door Argentinië-aanvoerder Diego Simeone, met een rode kaart als gevolg. Ondanks de overtalsituatie kwam Engeland in het vervolg het dichtst bij de overwinning. In de verlenging leek Sol Campbell zijn ploeg op voorsprong te koppen, maar de goal werd afgekeurd omdat doelman Carlos Roa zou zijn gehinderd.

Diezelfde Roa stopte uiteindelijk de strafschoppen van Paul Ince en David Batty zodat Gabriel Batistuta en consorten zich konden gaan opmaken voor nóg een WK-thriller vol smakelijke voetbalingrediënten; twee rode kaarten (Arthur Numan en Ariel Ortega), het 100ste Argentijnse WK-doelpunt van de linkervoet van Claudio López als aanvankelijk hoogtepunt en de winnende wereldgoal van Dennis Bergkamp als slotstuk. <br /><br />