Countdown naar WK 2010: nog 100 dagen - Varallo

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over honderd dagen.

Countdown naar WK 2010: nog 100 dagen - Varallo

De enige nog levende speler uit de eerste WK-finale is de honderd jaar oude Argentijn Francisco Antonio Varallo. De oud-spits bereikte op 5 februari jongstleden zijn respectabele leeftijd en was ten tijde van de eindstrijd tussen Uruguay en Argentinië (4-2) slechts twintig jaar oud. Varallo was de jongste van alle 22 spelers die in de eerste WK-eindstrijd hun opwachting maakten en had zijn uitverkiezing te danken aan een sterk jaar bij Gimnasia La Plata. De oudste van alle finalisten was de 31-jarige Uruguayaanse aanvaller Héctor Scarone.

Dat Varallo anno 2010 de enige levende mens is die als ervaringsdeskundige over de finale van 1930 kan praten is uniek. Gemiddeld genomen werden zijn Argentijnse teamgenoten 70,8 jaar oud. De elf wereldkampioenen van Uruguay leefden gemiddeld nog zes jaar korter. De laatste finalespeler naast Varallo die nog leefde was Mario Evaristo. De linksbuiten van Argentinië overleed in 1993.

Fernando Varallo is niet zomaar iemand in de Argentijnse voetbalgeschiedenis. Tijdens het WK in 1930 was zijn ster nog maar net rijzende. Na een sterk jaar bij Gimnasia La Plata verkaste hij in 1931 Varallo naar de topclub Boca Juniors. In het debuutjaar van de Argentijnse profliga werd Boca meteen kampioen van de Argentijnse profliga en Varallo was met 27 goals in 24 wedstrijden een belangrijke pion in het kampioenselftal.

In de acht jaren daarna dat Varallo in het shirt van Boca speelde groeide hij uit een absolute clublegende. Met 194 doelpunten schoot hij zich naar de titel van clubtopscorer aller tijden (sinds de invoering van het professionele voetbal in álle competities). Het duurde liefst zeventig jaar voordat hij zijn ongeëvenaarde status verloor. Op 5 maart 2009 maakte Martín Palermo tegen Huracán zijn 193ste, 194ste en 195ste treffer voor Boca Juniors. Klik hier om naar het Dossier WK 2010 te gaan.

Bekijk hier al onze video's