Countdown naar WK 2010: nog 94 dagen - Australië

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 94 dagen.

Australië neemt dit jaar voor de derde keer deel aan een WK-eindronde. Tijdens het laatste WK, vier jaar geleden in Duitsland, was de ploeg onder de toenmalige bondscoach Guus Hiddink (foto) dichtbij een plek in de kwartfinale, maar brak een dubieuze strafschop in de 94ste minuut van de achtste finale met Italië de Socceroos uiteindelijk op. Australië was het WK in Duitsland begonnen met een benauwde 3-1 zege op Japan. De Aziaten stonden zes minuten vóór tijd nog met 1-0 voor (doelpunt Shunsuke Nakamura), maar incasseerden in de slotfase van het groepsduel toch nog drie treffers: twee van Tim Cahill en eentje van John Aloisi.

De zege op Japan betekende meteen een primeur voor de Aussies, want het land had niet eerder in zijn historie een WK-duel in winst kunnen omzetten. Tijdens de eerste WK-deelname van Australië, in 1974 in West-Duitsland, was de ploeg niet verder gekomen dan twee nederlagen (tegen Oost- en West-Duitsland) en een gelijkspel (tegen Chili).

Het Australië van Hiddink plaatste zich in 2006 na een nederlaag tegen Brazilië (2-0) en een gelijkspel tegen Kroatië (2-2) voor de achtste finale. Daarin leken de Socceroos tegen Italië op een verlenging af te stevenen, totdat Fabio Grosso in de 94ste minuut wel erg opzichtig naar de grond ging na een ingreep van de Australische verdediger Lucas Neill. Francesco Totti benutte de strafschop en bezorgde de latere wereldkampioen zo een plek bij de laatste acht. <br /><br />