Countdown naar WK 2010: nog 97 dagen - Oranje

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 97 dagen.

Countdown naar WK 2010: nog 97 dagen - Oranje

Het totaal aantal gemaakte doelpunten (vóór en tegen) in WK-wedstrijden van het Nederlands elftal is 97. Oranje maakte zelf 59 doelpunten en kreeg er 38 tegen. Van die 38 tegengoals nam (West-)Duitsland er zes voor zijn rekening. Dat land mag met twee overwinningen en een gelijkspel ook als de Angstgegner van Nederland worden gezien. Van het totaal aantal van 97 goals vielen er meer dan een kwart te noteren op het WK 1978 in Argentinië. Tijdens dat toernooi ontmoette Nederland pas in de finale zijn absolute meerdere in het gastland. In de totaal zeven wedstrijden scoorde Oranje zelf vijftien keer. Door onder meer drie goals van respectievelijk Schotland en Argentinië belandde de bal echter ook tien keer in het Nederlandse doel.

Het WK 1978 is wat betreft het doelsaldo dan ook niet de succesvolste WK-deelname. Dat het WK van 1974 in Duitsland op één staat met een doelsaldo van 15-3 mag niet verwonderlijk heten. Op de tweede plaats komt het wat het resultaat betreft relatief minder verlopen WK 1998.

Ondanks de vierde plaats en slechts drie overwinningen in zeven wedstrijden – tegen Zuid-Korea, Joegoslavië en Argentinië – is het doelsaldo met 13-7 nipt beter dan dat van de afvaardiging uit 1978. Dat is vooral te danken aan de 5-0 overwinning in de groepsfase tegen de weerloze Zuid-Koreanen. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen