Countdown naar WK 2010: nog 96 dagen - Ivanov

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 96 dagen.

De Russische scheidsrechter Valentin Ivanov floot tijdens Nederland-Portugal op het WK 2006 na ruim 96 minuten voor het laatste fluitsignaal. Ivanov voegde liefst zes minuten blessuretijd toe, maar in die 96 minuten werd nauwelijks gevoetbald. De achtste finalisten waren te druk bezig met elkaar het leven zuur maken en het vestigden zo een WK-record. Nog nooit werden er zoveel kaarten uitgedeeld in een wedstrijd op een mondiaal eindtoernooi.

Na de 1-0 van de Portugese middenvelder Maniche in de 23ste minuut ontaardde het duel langzamerhand in een schoppartij. Khalid Boulahrouz had in de zevende minuut al de toon gezet door Cristiano Ronaldo dusdanig te blesseren dat hij het amper een half uur later voor gezien hield en zich liet wisselen voor collega-buitenspeler Simão. Vlak voor rust beleefde het kaartenfestijn zijn eerste climax. Verdedigende middenvelder Costinha pakte zijn tweede gele kaart en kon inrukken. Achttien minuten later moest Khalid Boulahrouz na eveneens een tweede gele prent als eerste Nederlander het veld voortijdig voorlaten. Deco (78) en Giovanni van Bronckhorst (90+5) volgden het voorbeeld van hun ploeggenoten.

Van de achtste finale tussen Oranje en Portugal werd door de mondiale voetbalwereld na afloop grote schande gesproken. Dankzij het voortdurende gevraag om kaarten, schwalbes, opstootjes en een overvloed aan overtredingen gaat Nederland-Portugal de geschiedenis in als de WK-wedstrijd waarin zowel de meeste rode kaarten (vier) als de meeste kaarten in totaal (twintig) vielen. Samen met Duitsland-Kameroen (WK 2002) is het ook het WK-duel waarin de meeste gele kaarten (zestien) werden uitgedeeld.

11 juni 2002, de dag van de recordwedstrijd tussen Duitsland en Kameroen, kende nog een andere WK-wedstrijd die geel zag van de kaarten. De Nederlandse arbiter Jan Wegereef presteerde het om vijf Uruguayanen en zeven Senegalezen een gele kaart voor te houden. Wegereef mocht na zijn opzienbarende optreden zijn spullen pakken en vier jaar later ontbrak er een Nederlandse scheidsrechter tijdens het WK in Duitsland. Ook tijdens het komende eindtoernooi in Zuid-Afrika komen geen arbiters uit ons land in actie. <br /><br />