Countdown naar WK 2010: nog 89 dagen - Bergkamp

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 89 dagen.

Dennis Bergkamp maakte zijn tot kunst verheven doelpunt op het WK 1998 in de kwartfinale tegen Argentinië in de 89ste minuut.
De Oranje-aanvaller toverde de bal uit een briljante pass van
Frank de Boer langs verdediger Roberto Ayala en achter doelman Carlos Roa. Dat Oranje in de laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd scoorde was tijdens dat toernooi meer gewoonte dan uitzondering.

Vijf dagen eerder had Edgar Davids met een schot vanaf zeventien meter het doel gevonden tussen een woud van Joegoslavische benen door. De winnende 2-1 viel toen de blessuretijd al lang en breed was ingegaan. En op 7 juli 1998 sleepte Patrick Kluivert met zijn kopbal (1-1) in de 87ste minuut op de valreep een verlenging uit het vuur in de halve finale tegen Brazilië, die Oranje uiteindelijk verloor door gemiste strafschoppen van de middenvelders
Ronald de Boer en Phillip Cocu. Duitsland stond altijd bekend als dé maker van belangrijke last-minute goals, maar als het gaat om het maken van doelpunten in de laatste vijf minuten op een WK spant Nederland de kroon. Liefst acht van de 59 Nederlandse treffers kwamen tussen de 86ste en de 90ste minuut op het scorebord, resulterend in het forse aandeel van 13,56 procent. Van de beste tien landen op de WK-ranglijst aller tijden kan alleen Zweden met acht uit 74 (10,81 procent) enigszins tippen aan de scoringsdrift van Oranje in de slotfase.

Ook wat betreft het doelsaldo in de laatste vijf minuten van een WK-wedstrijd spant Nederland de kroon. Met slechts één late tegengoal tegen Mexico op het WK 1998 – de blonde spits Luís Hernández profiteerde in de toegevoegde tijd van een slippertje van Jaap Stam – moeten nummer twee Brazilië (+6) en de gedeelde nummers drie Frankrijk en (West-)Duitsland (+5) de koppositie opnieuw aan Oranje laten (+7).

De andere vijf Nederlanders die een WK-doelpunt tussen de 86ste en de 90ste minuut maakten zijn Johnny Rep (in de 86ste minuut tegen Uruguay, 2-0), Theo de Jong (88ste minuut tegen Bulgarije, 4-1) en Johan Cruijff (90ste minuut tegen Argentinie, 4-0) in 1974, Ronald Koeman (90ste minuut tegen West-Duitsland, 1-2) in 1990 en Gaston Taument (86ste minuut tegen Saudi-Arabië, 2-1) in 1994. <br /><br />