Countdown naar WK 2010: nog 88 dagen - Van Basten

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het WK 2010 in Zuid-Afrika op 11 juni, vandaag over 88 dagen.

Countdown naar WK 2010: nog 88 dagen - Van Basten

Marco van Basten kroonde zich met vijf doelpunten tot topscorer van het EK 1988 maar wist twee jaar later op het WK in Italië nauwelijks te imponeren en kwam tegen Egypte (1-1), Engeland (0-0), Ierland (1-1) en West-Duitsland (1-2) niet tot scoren. Van de elf spelers die vijf of meer doelpunten maakten in de EK-historie heeft hij samen met de Tsjech Milan Baros en de Joegoslaaf Savo Milosevic als enige geen WK-doelpunt op zijn naam staan. Ook Baros en Milosevic maakten hun vijf doelpunten net als Van Basten tijdens één EK-eindronde en waren op respectievelijk het WK van 2006 en de WK's van 1998 en 2006 niet in staat het net te vinden.

Van de elf beste doelpuntenmakers op een EK was de Duitse spits Jürgen Klinsmann het vaakst trefzeker op een WK. Met elf goals op een WK en vijf op een EK voert hij de gecombineerde ranglijst aan. De EK-topscorer aller tijden Michel Platini moet ondanks zijn negen treffers op het EK 1984 de koppositie aan Klinsmann laten. Op de WK’s van 1978, '82 en '86 scoorde de Franse spelmaker vijfmaal.

Van Bastens opvolgers in de spits van het Nederlands elftal wonnen weliswaar geen eindtoernooi maar kunnen zich wat betreft hun individuele prestatie wel de meerdere noemen van de oud-bondscoach. Patrick Kluivert was in 2000 topscorer met vijf doelpunten - hij deelde die titel wel met de al genoemde Milosevic - en had in 1996 tegen Engeland al één keer gescoord.

Samen met zijn twee goals op het WK van 1998 komt Oranjes topscorer aller tijden op acht goals tijdens EK- en WK-eindronden. Ruud van Nistelrooy moet met vier doelpunten op EK 2004, één raak schot op het WK 2006 en twee treffers op het EK 2008 genoegen nemen met een plaats net achter Kluivert. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen