Coëfficiëntenspoorboekje: exodus dreigt in 'regio' Nederland

Reacties

Ajax en AZ krijgen donderdag mogelijk voor het laatst dit seizoen de kans om de score van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst te verbeteren. Interessant is ook wat de concurrerende landen doen.

Coëfficiëntenspoorboekje: exodus dreigt in 'regio' Nederland
© Pro Shots

Zowel Ajax (2-0 verlies in het eerste duel met Getafe) als AZ (1-1 gelijkspel tegen LASK Linz) moet vol aan de bak om de laatste zestien in het Europa League-toernooi te bereiken. Ondanks de magere resultaten van de afgelopen periode - vlak voor de winterstop viel het doek voor Feyenoord en PSV in de Europa League - bekleedt Nederland nog steeds de negende plaats op de rangschikking die bepaalt hoeveel Europese tickets elk land krijgt.

Als Nederland deze positie vasthoudt (of zakt naar plek tien), mag de Eredivisie-kampioen van 2021 rechtstreeks de Champions League in. Voor de kampioen van de nummer elf gaat deze vlieger alleen op als de Champions League-winnaar zich ook via de eigen competitie kwalificeert voor het miljardenbal. Nederland heeft momenteel een geruststellende marge van dik twee punten op nummer elf Turkije.

In onderstaand overzicht staan we stil bij de situatie in onze coëfficiëntenregio:

8. België (coëfficiënt: 37,700)

Do 27 feb. 2020

De kans bestaat dat onze zuiderburen na vanavond van het Europese toneel zijn verdwenen. Club Brugge moet na de 1-1 in eigen huis in elk geval scoren om ten koste van Manchester United de achtste finale van de Europa League te bereiken. Datzelfde geldt voor AA Gent in de confrontatie tegen AS Roma. Vorige week won de club van Justin Kluivert met 1-0.

9. Nederland (35,350)

Do 27 feb. 2020

Ook Nederland heeft mogelijk geen enkele vertegenwoordiger in de achtste finale. Na de euforie van de nazomer en herfst zou dat een behoorlijke domper zijn. Gelukkig heeft de Eredivisie een aardige buffer opgebouwd.

10. Oekraïne (33,900)

Do 27 feb. 2020

Oekraïne bereidt zich voor op een vrije val op de coëfficiëntenlijst: de komende jaren ziet het Oost-Europese land seizoenen met veel punten wegvallen. Dit seizoen verdedigt Shakhtar Donetsk als enige nog de Oekraïense eer. De 2-1 thuiszege op Benfica biedt weinig garanties op een Europees vervolg.

11. Turkije (32,800)

Do 27 feb. 2020

De Süper Lig telt met Istanbul Basaksehir nog maar één Europese vertegenwoordiger. Na de 3-1 nederlaag bij Sporting Portugal dreigt het doek te vallen voor de club van Eljero Elia.

12. Oostenrijk (32,325)

Do 27 feb. 2020

Het verhaal van LASK Linz is bekend, maar ook Red Bull Salzburg is nog actief. De Oostenrijkse topclub, die in de winterstop een jasje heeft uitgedaan met het vertrek van een aantal basiskrachten, moet in de achtervolging na de 4-1 nederlaag van vorige week bij Eintracht Frankfurt. De return van Red Bull Salzburg - Eintracht Frankfurt is overigens tot nader order uitgesteld vanwege de weersomstandigheden (zeer harde wind) in het Alpenland. LASK Linz - AZ staat niet op losse schroeven.

De landen onder Oostenrijk zijn op korte termijn geen concurrent van Nederland. Wat in 'ons' voordeel spreekt, is dat er in de Europa League maar weinig bonuspunten te verdienen zijn: eentje voor het bereiken van de kwartfinale, halve finale en eindstrijd. Deze score moet dan ook nog worden gedeeld door het aantal Europese vertegenwoordigers. Een achterstand goedmaken wordt zo wel heel lastig.

Conclusie: zelfs als Ajax en AZ worden geëlimineerd, kan er sprake zijn van een zachte landing. Mogelijk kan vanavond worden getoost op het feit dat Nederland het 'vaste' CL-ticket voor 2021/22 in de knip heeft, al is dit nieuws nog mooier als dat gepaard gaat met succes voor Ajax en AZ.

Wordt Ziyech gespaard voor AZ-thuis? 'De landstitel is het belangrijkst bij Ajax'
Ajax en AZ moeten doemscenario voorkomen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.