D-Day in Europa League: is Ajax net zo belust op revanche als in 1978?

Reacties

Ajax probeert donderdagavond tegen Getafe voor het eerst in 42 jaar een Europees tweeluik te overleven na een 2-0 nederlaag in de uitwedstrijd.

D-Day in Europa League: is Ajax net zo belust op revanche als in 1978?
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Getafe
Getafe

De laatste keer dat de Amsterdammers zich terugvochten van een dergelijke marge was in het seizoen 1978/79 in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi. Het slachtoffer was destijds Athletic de Bilbao, dat voor eigen publiek op zeer omstreden wijze had gezegevierd. Een inzet van Carlos Vidal ging overduidelijk naast het doel van Piet Schrijvers, maar arbiter Walter Horstmann kende de treffer toe: 2-0.

In de eerste helft waren de Basken aan de leiding gekomen door een eigen goal van Pim van Dord. Twee weken nadien zette Ajax, dat met het mes tussen de tanden speelde na het onrecht uit de heenwedstrijd, het recht in De Meer. Ray Clarke was twee keer succesvol voordat Søren Lerby het tweeluik besliste.

Een seizoen daarvoor had Ajax zich tegen Lillestrøm SK in de eerste ronde van het Europa Cup I-toernooi hersteld van een 2-0 verlies in het eerste duel. Mede door twee treffers van Tscheu La Ling werd het in Amsterdam 4-0.

Twee keer slaagde Ajax er niet in een 2-0 nederlaag weg te poetsen: in 1979/80 tegen Nottingham Forest (1-0 thuis in de halve finale van het Europa Cup I-toernooi) en in 1985/86 tegen FC Porto (0-0 thuis in de eerste ronde van het Europa Cup I-toernooi).

LASK Linz
LASK Linz
2 - 0
AZ
AZ

Eerder op de avond duelleert AZ met LASK Linz om een ticket voor de achtste finale. De Alkmaarders moeten na de 1-1 van vorige week in elk geval scoren om verder te gaan. Twee keer eerder begon AZ met een dergelijke uitgangssituatie aan een terugwedstrijd: in 1977/78 viel het doek tegen Barcelona in het UEFA Cup-toernooi en eerder in dit seizoen werd Antwerp FC uitgeschakeld na een 1-1 in 'eigen huis' (het duel werd in Enschede gespeeld vanwege het ingestorte dak van het AFAS Stadion).

Ajax en AZ moeten doemscenario voorkomen
Wordt Ziyech gespaard voor AZ-thuis? 'De landstitel is het belangrijkst bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.