Bayern maakt favorietenstatus wél waar tegen reuzendoder Lyon

Reacties

Olympique Lyon is er niet in geslaagd om na Juventus en Manchester City ook Bayern München te verrassen in de Champions League. Ondanks een sterke openingsfase lukte het de ploeg van Memphis Depay en invaller Kenny Tete niet om Bayern de weg naar de Champions League-finale te versperren.  

Bayern maakt favorietenstatus wél waar tegen reuzendoder Lyon
© Pro Shots
Olympique Lyonnais
Olympique Lyonnais
0 - 3
Bayern München
Bayern München

De manier waarop Bayern München en Olympique Lyon de halve finale van de Champions League haalden, werd de laatste dagen uitgebreid besproken en beschreven. Ook in Nederland. Dat Ronald Koeman woensdag gepresenteerd werd als coach van Barcelona had immers alles te maken met de ongelooflijke 8-2 nederlaag van Barça in de kwartfinale tegen Bayern München. Die galavoorstelling benadrukte nog maar eens de favorietenrol van de Duitsers in het miljardenbal. De vraag was of Olympique Lyon, dat Juventus en Manchester City uitschakelde, slechts als kanonnenvoer zou dienen of dat de Fransen met een stunt voor een volledig Franse finale konden zorgen. Paris Saint-Germain plaatste zich dinsdagavond immers al voor de finale na een 0-3 zege op RB Leipzig.

© Pro Shots

Na een kwartier was wel duidelijk dat Olympique Lyon niet naar het Estádio José Alvalade was gekomen om de rode loper naar de finale uit te leggen voor Bayern. Sterker nog: het was een klein wonder te noemen dat de Franse formatie van coach Rudi Garcia niet minstens één keer het net vond in de openingsfase. Het was Memphis Depay die de eerste kans voor Les Gones kreeg. De Nederlandse captain werd diep gestuurd en omspeelde Manuel Neuer, maar schoof de bal vervolgens in het zijnet.

Nadat Leon Goretzka een grote kans namens Bayern kreeg, was het toch Olympique Lyon dat minstens één keer had moeten scoren in de eerste twintig minuten. Een schot van Memphis kwam nog bijna bij Karl Toko Ekambi, die vervolgens stevig baalde toen Jérôme Boateng een voorzet van Maxwel Cornet onderschepte. Zonder ingreep van Boateng had Ekambi de bal namelijk voor het binnenlopen. Iets wat Ekambi na zeventien minuten overigens alsnog had. De 27-jarige spits had de 1-0 móeten maken nadat hij Alphonso Davies uitkapte, maar de international van Kameroen schoot van dichtbij op de paal.

Dat je niet altijd beter dan de tegenstander hoeft te spelen om te scoren, maakte Bayern München in het restant van de eerste helft pijnlijk duidelijk. Nog geen minuut nadat Ekambi op de paal schoot, was het Serge Gnabry die door de Franse verdediging slalomde en de bal snoeihard in de bovenhoek schoot: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het verzet van Olympique Lyon leek na die openingsgoal meteen gebroken. Bayern controleerde de resterende minuten van de eerste helft en deed er qua goals nog een schepje bovenop. Het was na 33 minuten Robert Lewandowski die het wonderwel niet voor elkaar kreeg om de bal binnen te glijden vanaf een meter van het doel. Lyon-doelman Anthony Lopes keerde de bal nog voor de lijn, maar kon niet voorkomen dat Gnabry in de rebound alsnog toe kon slaan met zijn negende van het huidige Champions League-seizoen. De 25-jarige aanvaller zorgde daarmee voor de 41ste goal van Bayern in de lopende Champions League-campagne. Alleen Barcelona scoorde in 1999/2000 vaker (45 keer).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De 0-2 van Gnabry was ook de ruststand en het lukte Olympique Lyon na rust niet om Bayern meteen weer onder de druk te zetten. Alleen na de wissel van Memphis in de 58ste minuut kregen de Fransen een kleine opleving. De Nederlander werd vervangen door Moussa Dembélé en die zag hoe aanvalspartner Ekambi wéér een kans om zeep hielp. Op aangeven van Houssem Aouar had de spits alleen Neuer nog voor zich, maar hij schoot de bal precies op de rechtervoet van de Duitse doelman.

Olympique Lyon probeerde met man en macht, en vanaf de 67ste minuut ook met invaller Tete, nog een aansluitingstreffer te forceren. Het was echter Bayern München dat tien minuten voor tijd de wedstrijd leek te beslissen. Philippe Coutinho begon met juichen, maar omdat Goretzka een voorzet nog verlengde, stond de Braziliaan buitenspel. Het afkeuren van die 0-3 bleek echter slechts een kwestie van uitstel, want twee minuten voor tijd verruimde Bayern de marge alsnog. Waar Lewandowski in de eerste helft nog jammerlijk miste, daar torende hij dit keer prachtig boven alle verdedigers uit om de bal fraai in de hoek binnen te knikken. De Poolse spits scoorde daarmee in het negende Champions League-duel op rij en maakte zijn vijftiende Champions League-goal van het seizoen. 

Het is daardoor Bayern dat voor de elfde keer in de finale staat van de strijd om de Cup met de Grote Oren (inclusief Europa Cup 1). De laatste keer was in 2013, toen in de finale Borussia Dortmund werd verslagen. Zondag is het finaledebutant Paris Saint-Germain dat Bayern van de zesde eindzege probeert af te houden. Bayern zorgde bovendien nog voor goed nieuws voor Ajax. De Amsterdammers mogen door de uitschakeling van Olympique Lyon rechtstreeks de Champions League in volgend seizoen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer Olympique Lyon
Meer over Olympique Lyon
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.