Ajax zeker van Champions League-ticket: vizier kan al op de loting

Reacties

Ajax mag de voorronde van de Champions League dit seizoen overslaan. Doordat na Napoli ook het stuntende Olympique Lyon is uitgeschakeld in de eindfase van dit seizoen, zijn de Amsterdammers verzekerd van een direct ticket voor het miljardenbal van komend seizoen.

Ajax zeker van Champions League-ticket: vizier kan al op de loting
© Pro Shots

Ajax zat als nummer één van de afgebroken Eredivisie op het vinkentouw. Aangezien Nederland voor de plaatsingslijst van de UEFA voor komend seizoen de nummer elf van de coëfficiëntenlijst was, mochten de Amsterdammers hopen op directe plaatsing als de winnaar van de huidige editie van de Champions League zich ook via de eigen competititie toegang tot het hoofdtoernooi verschafte. Dat is sowieso het geval, nu na Napoli ook Lyon is gestrand in de knock-outfase.

Het ticket dat normaal gesproken naar de winnaar van de Champions League gaat, komt nu in handen van Ajax. En dus hoeft de halvefinalist van het seizoen 2018/19 in tegenstelling tot vorig jaar geen voorronden te spelen. Destijds moest Ajax begin augustus, drie maanden na de pijnlijke uitschakeling tegen Tottenham Hotspur, alweer aan de bak in de derde voorronde en plaatste het zich ten koste van PAOK Saloniki en APOEL Nicosia voor het hoofdtoernooi. Dit keer is dat niet nodig.

Ajax had komend seizoen volgens de oorspronkelijke indeling moeten starten in de play-offs van de kampioenenroute, de laatste ronde van het voorportaal van de Champions League. Dankzij het uitstekende coëfficiënt waren de Amsterdammers wel geplaatst geweest, waardoor een confrontatie met de Oostenrijkse kampioen Red Bull Salzburg op voorhand bijvoorbeeld al uitgesloten was. Desondanks zullen ze het directe ticket in Amsterdam met gejuich in ontvangst nemen.

Ajax is immers al verzekerd van de vele miljoenen aan CL-inkomsten. En dus het kan vizier al op de loting voor de groepsfase, die op 1 oktober plaatsvindt in Athene. Het is nog niet helemaal duidelijk in welke koker Ajax dan terechtkomt. Op dit moment is dat waarschijnlijk Pot 3, maar de Amsterdammers kunnen nog een paar plekken opschuiven afhankelijk van welke clubs de Champions League en de Europa League winnen en of Benfica de voorronde overleeft.

Omdat de winnaar van de Champions League (Bayern München of Paris Saint-Germain) als landskampioen al een plek in Pot 1 heeft, meldt ook FC Porto als kampioen van Portugal (de nummer zeven op de UEFA-coëfficiëntenlijst) zich in Pot 1. Als de winnaar van de Europa League een club is uit Pot 2 (Sevilla), schuift Ajax ook een plek op. Strandt Benfica dan ook nog in de CL-voorronde, dan komen de Amsterdammers in de op papier sterke Pot 2 terecht.

VOORLOPIGE POTINDELING CL-GROEPSFASE

Pot 1: Pot 2:
Winnaar EL Barcelona (Spa)
Real Madrid (Spa) Atlético Madrid (Spa)
Liverpool (Eng) Manchester City (Eng)
Juventus (Ita) Sevilla (Spa)
Bayern München (Dui) Manchester United (Eng)
Paris Saint-Germain (Fra) Shakhtar Donetsk (Oek)
Zenit Sint-Petersburg (Rus) Borussia Dortmund (Dui)
FC Porto (Por) Chelsea (Eng)
Pot 3: Pot 4:
Ajax (Ned) Atalanta Bergamo (Ita)
RB Leipzig (Dui) Lokomotiv Moskou (Rus)
Internazionale (Ita) Olympique Marseille (Fra)
Lazio (Ita) Club Brugge (Bel)
- Borussia M'gladbach (Dui)
- Istanbul Basaksehir (Tur)
- Stade Rennes (Fra)
- -

Afhankelijk van welke clubs doorstromen uit de voorronde kunnen er ook nog clubs van Pot 4 naar Pot 3 verhuizen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.