Ajax ontsnapt aan bekerblamage dankzij 'Van Gaal-truc' Ten Hag

Ajax is op bezoek bij Roda JC Kerkrade ontsnapt aan een beschamende nederlaag. In het toernooi om de TOTO KNVB-beker wonnen de Amsterdammers pas na strafschoppen, waardoor ze voor het eerst sinds het seizoen 2013/14 ook ná de winter nog actief zijn in het toernooi. Moment van de wedstrijd was de invalbeurt van Andre Onana in de verlenging, de keeper werd in de penaltyreeks uiteindelijk de held.

Roda JC Kerkrade
ns
1 - 1
Ajax
Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag had zijn basisopstelling voor het bekeravondje in Limburg volop gewijzigd. Ten opzichte van de 8-0 overwinning tegen De Graafschap van afgelopen zondag traden er in het Parkstad Limburg Stadion liefst acht andere namen aan. Alleen Daley Blind, Frenkie de Jong en Dusan Tadic behielden hun basisplek, onder anderen Kostas Lamprou, Rasmus Kristensen, Zakaria Labyad en Carel Eiting mochten weer eens vanaf het begin opdraven.

Die B-keus van de Amsterdammers had het in Kerkrade erg lastig, al kwam Ajax wel op voorsprong. De eerste kans was al in de vierde minuut voor Roda JC, maar nauwelijks tien minuten nadat Mario Engels de bal uit een lage corner hoog over had geknald, was het aan de andere kant raak. Klaas Jan Huntelaar ging gretig naar de grond toen Roda JC-verdediger Richard Jensen een arm héél even en licht op zijn schouder legde, Tadic pakte het door Serdar Gözübüyük uitgedeelde cadeautje uit: 0-1. Het was voor de Serviër alweer zijn zevende goal in de laatste zes duels.

Ploeterend Ajax
Tien minuten voor rust maakte de (na zijn omstreden beslissing weinig vleiend toegezongen) scheidsrechter het goed met Roda JC, ook de pingel voor de Limburgers was discutabel. Mario Engels voetbalde zich handig voorbij Blind, waarna hij het contact met de wat onbeholpen uitkomende Ajax-goalie Lamprou zocht én vond. Gözübüyük wees wederom naar de stip, deze buitenkans werd simpel uitgepakt door Mitchell Paulissen.

Mitchel Paulissen stuurt Kostas Lamprou de verkeerde kant op: 1-1.

Ook na de pauze had Ajax het allerminst makkelijk met Roda JC, wat Ten Hag na driekwart wedstrijd deed besluiten om Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt in te brengen voor Labyad en Wöber. Het was de winnaar van de Golden Boy-award - die kort vóór zijn invalbeurt op het NOC*NSF Sportgala ook werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar - die met een afstandschot het startsein gaf voor een soort van slotoffensiefje van de Amsterdammers.

Van Gaal-truc
Veel verder dan een kopbal en afstandschot van Dolberg en wat halve pogingen kwamen de ploeterende bezoekers echter niet. In de eerste helft van de verlenging was Roda JC vervolgens zelfs de gevaarlijkere ploeg. Mart Remans kapte zich bijvoorbeeld knap vrij in de zestien, maar zag hoe zijn schot werd gepakt door Lamprou. Dat kunstje herhaalde de Griekse doelman even later bij een knal van Paulissen. In de tweede helft was Ajax juist het dichtst bij de winnende, maar Roda JC-keeper Radomir Novakovic redde op een goede kopbal van Dolberg.

Kort voor het einde van de verlenging kopieerde Ten Hag vervolgens de truc die Louis van Gaal als Oranje-bondscoach tijdens het WK 2014 uithaalde. Destijds werd doelman Jasper Cillessen in de kwartfinale tegen Costa Rica kort voor de penaltyserie vervangen door Tim Krul, met succes. De Ajax-trainer haalde op zijn beurt Lamprou in de 118de minuut naar de kant voor Onana.

Die wissel sorteerde het gewenste effect. Nadat Engels de eerste Roda JC-pingel over had geschoten, keerde Onana de poging van Paulissen. Namens Ajax schoot De Ligt (die vorig seizoen in de penaltyserie bij FC Twente óók al faalde) zijn strafschop naast, maar omdat hij de enige was die níét scoorde namens zijn ploeg, werd Onana de held en kon Ajax opgelucht ademhalen.

Daardoor overwintert Ajax weer eens. Nadat in 2014 de finale nog werd gehaald (5-1 nederlaag tegen PEC Zwolle) was de achtste finale drie keer het eindstation voor de Amsterdammers. In 2014/15, 2016/17 en 2017/18 waren respectievelijk Vitesse, SC Cambuur en FC Twente half december al de bekerbeulen van Ajax. In 2015/16 zat het bekeravontuur er voor Ajax zelfs al een ronde eerder op, toen werd er verloren bij Feyenoord. Door de overwinning is Ajax de zesde kwartfinalist. Eerder plaatsten Willem II, AZ, FC Twente, Fortuna Sittard en SC Heerenveen zich al. Donderdag worden nog Feyenoord - FC Utrecht en Kozakken Boys - Vitesse gespeeld.