Zwak Heerenveen ploetert weer tegen amateurs en beëindigt ODIN'59-avontuur

Reacties

SC Heerenveen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker, maar de manier waaróp dat gebeurde, zal op geen enkele manier tot tevreden gezichten leiden in Friesland. ODIN'59 uit de Derde Divisie maakte het het bijzonder zwak opererende Heerenveen knap lastig, maar kon niet voor een tweede keer stunten.

Zwak Heerenveen ploetert weer tegen amateurs en beëindigt ODIN'59-avontuur
ODIN '59
ODIN '59
1 - 3
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Rondom het bekerduel (dat vanwege de niet toereikende lichtinstallatie op het sportpark van ODIN) in het stadion van Telstar werd afgewerkt, was vooraf al het nodige te doen. Zo was het doorgaan van de wedstrijd even onzeker, omdat cabaretier Youp van 't Hek op vrijwel hetzelfde moment ook in Velsen-Zuid optrad, vlakbij het stadion. Daardoor zouden er eventueel parkeerproblemen kunnen ontstaan, maar dat werd uiteindelijk opgelost door het inzetten van extra verkeersregelaars.

Ook was er het bericht dat Nieuwsuur dinsdagavond naar buiten bracht. In het tv-programma werd gesteld dat meerdere spelers van ODIN'59 geld zouden hebben ingezet op een overwinning van hun eigen ploeg in de vorige bekerronde, op bezoek bij FC Emmen. Die wedstrijd werd door de ploeg uit Heemskerk inderdaad met 1-3 gewonnen, maar inzetten op eigen wedstrijden is tegen de regels van de KNVB. Trainer Richard Plug ontkende voor de wedstrijd tegenover FOX Sports overigens in alle toonaarden dat er ook maar één euro is ingezet door zijn spelers.

Daarnaast was er ook in Heerenveen het nodige te doen. De ploeg verloor zondag thuis vooral dankzij een zeer pijnlijke eerste helft met 2-3 van FC Utrecht, terwijl er op bestuurlijk vlak een heuse soap gaande is. Vorige week stapten de raad van commissarissen én algemeen directeur Luuc Eisenga op. 'Ik wilde directeur zijn van een sportclub, ik had geen zin om in House of Cards te spelen', sprak laatsgenoemde tijdens zijn persconferentie over de club waar het in de bestuurskamer al tijdenlang rommelt.

Onstuimig
Zo onrustig als het voor de wedstrijd was, zo onstuimig begon ook het duel zelf. Waar ODIN'59 in de vorige ronde dus stuntte bij de Eredivisionist uit Emmen, trof Heerenveen in het bekertoernooi alleen nog maar amateurs. De uitwedstrijden bij VV Katwijk (0-1, na verlenging) en Groene Ster (1-3) werden echter bijzonder moeizaam gewonnen, waardoor de Friezen gewaarschuwd waren. Desondanks ging het binnen twee minuten al mis. Na een volledig mislukte terugspeelbal van Nemanja Mihajlovic kon Mitchel Bormann de verrassende 0-1 op het scorebord zetten.

ODIN'59 mocht hopen op een nieuwe stunt, maar kreeg nauwelijks zes minuten later al een tik te verwerken. Een corner van Heerenveen werd slecht weggewerkt door de Heemskerkse defensie, waarna Michel Vlap op de goede plek stond om de bal in het dak van het doel te rammen. Na die 1-1 verstopte ODIN'59 zich zeker niet. Jeffrey Klijbroek krulde een vrije trap fraai richting het doel van Warner Hahn, maar de goalie kon redden.

In de tweede helft hielden de amateurs vervolgens nog een kleine tien minuten stand, totdat Sam Lammers de bal voor zijn voeten kreeg en hard de 1-2 liet aantekenen. Dat had voor Heerenveen de opmaat moeten worden tot een wat minder stressvolle tweede helft, maar dat kwam er niet van. Zo kreeg ODIN via Eelke de Graaf en Bormann direct na elkaar twee prima kansen op de 2-2. Hun pogingen werden respectievelijk echter gestopt door Hahn en van de lijn gehaald door Lucas Woudenberg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Billenknijpen
Ook in de slotfase was het een paar keer billenknijpen voor Heerenveen. Hahn moest redding brengen op een kopbal van De Graaf en ODIN bleef enthousiast op zoek naar de gelijkmaker. De onrust bij Heerenveen werd het pijnlijkst duidelijk gemaakt door een wissel in de 77ste minuut: spits Lammers werd naar de kant gehaald voor verdediger Daniel Høegh, een vervanging die ook mag worden gezien als een compliment voor het dappere ODIN. Pas vijf minuten voor tijd kon Pelle van Amersfoort de wedstrijd in het slot gooien: 1-3.

Door de bijzonder benauwde overwinning is Heerenveen - na Willem II, FC Twente en AZ - de vierde van acht kwartfinalisten. Woensdag worden ook de achtste finales Fortuna Sittard - SC Cambuur en Roda JC Kerkrade - Ajax afgewerkt, donderdag staan nog Kozakken Boys - Vitesse en Feyenoord - FC Utrecht op het programma. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.