Ook Schippers vraagt FIFA om volledige publicatie rapport

Reacties

In navolging van haar Engelse collega heeft ook minister Edith Schippers van Sport aangedrongen op het volledig openbaar maken van het onderzoeksrapport van de FIFA naar corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Ook Schippers vraagt FIFA om volledige publicatie rapport

Het onderzoek van jurist Michael Garcia zorgde voor enorme ophef. De bevindingen die door de ethische commissie naar buiten werden gebracht waren volgens hem immers onjuist en niet compleet. De Amerikaan diende daarop protest in, ging in gesprek met de ethische commissie en riep al op tot herziening of volledige publicatie.

De FIFA stelt herhaaldelijk dat het rapport vanuit juridische overwegingen niet openbaar gemaakt mag worden. Voorzitter Sepp Blatter liet al wel weten dat er meer delen wereldkundig gemaakt kunnen worden als de betreffende personen of instanties daarmee akkoord gaan en/of afzien van juridische stappen.

'Nederland speelt een voortrekkersrol op het terrein van integriteit in de sport. In dat kader roept de minister de FIFA op om open en controleerbaar te zijn', meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een verklaring.

Schippers volgt met de uitspraken haar Britse collega, de KNVB, de Belgische voetbalbond KBVB en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Sajid Javid, de Engelse minister van Cultuur, Media en Sport, stelde in een brief aan FIFA-preses Blatter: 'Ik begrijp dat het gezien de vertrouwelijkheid moeilijk kan zijn, maar dat geldt voor andere organen ook. Er moet in een open en transparante manier gecommuniceerd worden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.