Blatter geeft iets toe: delen rapport met akkoord openbaar

Reacties

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft naar aanleiding van een verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) aangegeven dat tóch een deel van het zo veelbesproken FIFA-rapport over de toewijzing van WK's van 2018 en 2022 openbaar gemaakt mag worden. Dat meldt de Zwitser woensdagavond op de website van de wereldvoetbalbond.

Blatter geeft iets toe: delen rapport met akkoord openbaar

Lang hield Blatter vol dat FIFA het rapport van Michael Garcia niet mocht publiceren vanwege juridische beweegredenen. Woensdag stelt hij dat standpunt ietwat bij. Als genoemde personen en instanties officiële toestemming verlenen of afzien van de mogelijke gang naar de rechter, is FIFA bereid inzage te geven.

De FA had een dergelijk verzoek gedaan. De Britten krijgen evenwel niet helemaal hun zin. Een volledige openbaring zal er (vooralsnog) niet komen.

De voorbije week ontstond er grote ophef over het rapport van onderzoeker Michael Garcia. De Amerikaan ging immers in beroep tegen de conclusies en samenvatting die door de FIFA naar buiten werden gebracht over nota bene het door hem gedane onderzoek. Volgens Garcia was de verstrekte info incompleet en onjuist.

De aanvankelijke conclusie van de FIFA luidde dat er bij de toewijzing van de WK's wel bepaalde personen hun boekje te buiten waren gegaan, maar dat van grote misstanden geen sprake was.

Woest
In Engeland, dat een gooi deed naar het toernooi van 2022, werd direct na het wereldkundig maken van de samenvatting van het rapport woest gereageerd. Engeland is er immers van beschuldigd cadeautjes te hebben uitgedeeld aan Jack Warner, toenmalig vicevoorzitter van de FIFA. Ook zijn er door de Engelsen enkele 'ongepaste verzoeken' gedaan en hebben de Engelsen duidelijk in strijd gehandeld met de regels omtrent het indienen van een WK-bid.

De FA reageerde direct: 'We accepteren geen enkele kritiek aangaande de integriteit van het Engelse bid. Dat was volledig transparant. Het rapport refereert daaraan ook door te stellen dat we volledige medewerking hebben verleend aan het onderzoek', aldus een woordvoerder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.