KNVB en Belgische bond vragen samen om inzage rapport

Reacties

In navolging van de KNVB heeft ook de Belgische voetbalbond om inzage in het FIFA-rapport van Michael Garcia gevraagd. Het onderzoeksrapport van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond naar mogelijke misstanden bij de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en Qatar (2022) zorgde de voorbije dagen voor veel ophef.

KNVB en Belgische bond vragen samen om inzage rapport

Niet alleen de conclusie, Qatar en Rusland werden zo goed als vrijgepleit van malversaties, droeg bij aan een storm van kritiek. Het was immers Garcia zelf die de samenvatting van het onderzoek en de gemaakte conclusies die naar buiten werden gebracht neersabelde. Volgens hem gaf hetgeen de FIFA naar buiten bracht een vertekend en onjuist beeld, waardoor hij vrijdag officieel beroep aantekende.

De roep om volledige inzage en openbaring van het rapport wordt daarom steeds luider. De FIFA heeft tot op heden altijd geweigerd het gehele onderzoek te publiceren.

'Aangezien België en Nederland kandidaat waren om samen het WK 2018 te organiseren, is het logisch dat onze beide bonden ter zake een totale transparantie wensen', vertelt Steven Martens (foto), de directeur van de Belgische voetbalbond, over het samen optrekken van de Nederlandse en de Belgische voetbalbond.

Van Oostveen
De KNVB stelde donderdag al in een verklaring kennis te hebben genomen van het rapport, dat om juridische redenen slechts gedeeltelijk op de FIFA-website verscheen. 'Belangrijker is de inhoud van het onderzoeksrapport', zei Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal. 'Wij zullen het rapport dan ook opvragen bij FIFA, omdat we exact willen weten wat er in staat en zelf conclusies kunnen trekken'

'Dat er onderzoek is gedaan, vinden we een goede zaak', vervolgde Van Oostveen. 'Volledige transparantie is echter wenselijk, omdat de integriteit van de voetbalsport in het geding is. Een dergelijke discussie over de toewijzing is op zich al een smet op een WK waar eigenlijk iedereen reikhalzend en met plezier naar zou moeten uitkijken.'

'Dat wij zelf in de race waren voor het WK 2018 draagt zeker bij aan onze wens om het volledige rapport te zien. Wij hebben daar tijd, geld en energie ingestoken en vinden dat we inzicht moeten hebben in het onderzoek naar de bidprocedure waar we onderdeel van waren', besloot Van Oostveen de officiële verklaring van de KNVB.

Het Belgisch/Nederlandse bid kwam er in het FIFA-rapport overigens goed vanaf, in tegenstelling tot veel andere landen. Zo wordt Engeland ervan beschuldigd cadeautjes te hebben uitgedeeld aan Jack Warner, en krijgt het Rusland het verwijt niet volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek. Zie hier alle bevindingen die uit het rapport naar voren kwamen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.