'Wij gaven juist ontwikkelingshulp op aanraden FIFA'

Reacties

In navolging van Engeland en Rusland heeft ook Australië met verontwaardiging gereageerd op de onderzoeksresultaten die de FIFA donderdag naar buiten bracht naar aanleiding van de toewijzing van de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, dat met de Australiërs streed om het mondiale toernooi van 2022.

'Wij gaven juist ontwikkelingshulp op aanraden FIFA'

Australië zou volgens de 42 pagina's tellende samenvatting van het rapport, dat door onderzoeksleider Michael Garcia alweer in twijfel is getrokken, de ethische code hebben gebroken door stemmen te kopen van economisch zwakke landen. Dat alles zou worden gecamoufleerd door dat 'smeergeld' te scharen onder ontwikkelingshulp aan voetbal in arme landen.

Frank Lowy (foto), voorzitter van de Australische voetbalbond (FFA), verklaart nu juist die 'zekere betalingen' aan de Noord- en Midden-Amerikaanse bond (CONCACAF) op aanraden van de FIFA te hebben gedaan. Volgens Lowy had de wereldvoetbalbond de FFA geadviseerd dat te doen om zo de Australische liefde voor het spel in ontwikkelingslanden te tonen.

Dat die betalingen nu worden uitgelegd als verdacht, gaat er bij Lowy maar moeilijk in. 'Het moge duidelijk zijn dat dit ervoor heeft gezorgd dat wij zijn misleid. Zeker in betrekking tot die betaling aan de CONCACAF, omdat die later is uitgelegd als ongepast. Achteraf zouden we veel dingen misschien wel heel anders hebben gedaan, we zijn teleurgesteld door het proces rondom het WK-bid.'

Lowy benadrukt dat Australië er ook alles aan heeft gedaan om van het WK-bid transparant te houden en volledige medewerking heeft verleend aan het onderzoek van Garcia. 'Onze financiën zijn stuk voor stuk gerapporteerd aan de Australische regering en beoordeeld door onafhankelijke accountants. Zelfs UNICEF en de FIFA werden er, waar mogelijk, bij betrokken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.