FA-preses riskeert straf door FIFA-horloge te laten veilen

Reacties

In de schaduw van het donderdag uitgebrachte FIFA-rapport sluimert er een nog andere potentiële rel. Greg Dyke, voorzitter van de Engelse voetbalbond (FA), weigert het WK-geschenk van de FIFA - een peperduur horloge ter waarde van zo'n twintigduizend euro - terug te geven aan de wereldvoetbalbond. Hij riskeert een straf.

FA-preses riskeert straf door FIFA-horloge te laten veilen

De FIFA gaf afgelopen zomer tijdens het WK in Brazilië het horloge cadeau aan 65 officials. In tegenstelling tot de KNVB nam de FA het presentje wel in ontvangst. Toen Michael Garcia, onderzoeksleider van de FIFA, de uurwerken in oktober terugriep omdat het geven van cadeaus in strijd is met de nieuwe ethische code, weigerde Dyke op dat verzoek in te gaan.

Dyke (foto) is van plan het horloge te laten veilen ten behoeve van de strijd tegen borstkanker, een van de goede doelen die de FA steunt. De FIFA heeft nu tegenover Sky Sports verklaard dat Dyke daarmee een straf riskeert. 'Iets aan goede doelen geven is goed, maar het lijkt me duidelijk wat hem hier te doen staat. Als Dyke daar anders over denkt, krijgt hij misschien problemen met Garcia', aldus Walter de Gregorio, FIFA-directeur communicatie.

Net als Dyke is ook de FIFA van plan het geld van de opbrengst van de 65 horloges aan goede doelen (in Brazilië) te geven. 'Als Dyke het niet teruggeeft, is het aan Garcia om te bepalen welke maatregelen passend zijn', klinkt het onheilspellend uit de mond van De Gregorio.

Grap
Garcia was donderdag ook al in het nieuws na publicatie van een samenvatting van zijn onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Daarin kwam het Engelse WK-bid in negatief daglicht te staan. Zowel het Engelse kamp als Garcia heeft de juistheid van de door de FIFA gepubliceerde verklaring inmiddels al in twijfel getrokken. Dyke noemde het rapport naar aanleiding van de uitspraken van Garcia al 'een grap' tegenover de BBC. 'Zo'n rapport kan ik niet serieus nemen, het ziet er niet best uit voor de FIFA.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.