'UEFA moet ernstig overwegen zich los te maken van FIFA'

Reacties

Reinhard Rauball, voorzitter van de Duitse voetballiga en Borussia Dortmund, ziet het als een serieuze optie dat de Europese voetbalunie UEFA uit de wereldbond FIFA stapt. Rauball vindt de chaos rond het onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar onacceptabel en eist publicatie van het volledige document.

'UEFA moet ernstig overwegen zich los te maken van FIFA'

Het rapport bevatte talloze beschuldigingen aan het adres van vrijwel alle landen die voor de twee eindtoernooien een WK-bid indienden, maar geen daarvan was genoeg om te spreken van corruptie. Opmerkelijk genoeg stelde onderzoeksleider Michael Garcia enkele uren na publicatie dat zijn onderzoeksresultaten verkeerd zijn samengevat, waarop de Nederlandse en de Belgische voetbalbond ook al publicatie van het volledige rapport eisten.

Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie van de FIFA, liet daarop weten dat dit wettelijk onmogelijk is. Rauball vindt echter dat zijn landgenoot niet anders kan. 'Deze communicatieve chaos heeft de FIFA op een ongekende wijze op zijn grondvesten doen schudden, zoals ik nog niet eerder heb meegemaakt', zegt de DFB-preses in gesprek met het Duitse voetbalblad Kicker.

'Het moet duidelijk worden wat er is beoordeeld. En ook wat niet is beoordeeld en of het gerechtvaardigd is die dingen weg te laten', eist Rauball. 'Als dat niet gebeurt en de crisis niet geloofwaardig wordt opgelost, moeten we ons afvragen of we nog wel in juiste handen zijn bij de FIFA', aldus Rauball, die afscheiding van de wereldvoetbalbond een serieuze optie noemt. 'We moeten zeer ernstig overwegen of de UEFA zich niet moet losmaken van de FIFA.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.