FIFA doet aangifte bij OM wegens bids WK 2018 en 2022

Reacties

Hans-Joachim Eckert heeft voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond (FIFA) geadviseerd bij het Openbaar Ministerie (OM) van Zwitserland aangifte te doen wegens 'mogelijk wangedrag van individuele personen met betrekking tot het toewijzen van de WK's van 2018 en 2022.' De aanklacht is inmiddels ingediend.

FIFA doet aangifte bij OM wegens bids WK 2018 en 2022

Eckert (foto), voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie van de FIFA, vindt dat het onderzoek van collega-voorzitter Michael Garcia daartoe aanleiding geeft. Hoewel donderdag naar buiten kwam dat er tegen de bids als geheel niet genoeg bewijzen zijn om te spreken van corruptie, zijn er wel aanwijzingen dat er in individuele gevallen verdachte transacties van goederen naar Zwitserland zijn gemaakt.

Aangezien die nader onderzoek verdienen door justitie zal het onderzoeksrapport van Garcia tot de volledige beschikking staan van het Zwitserse OM. Daarbij wordt benadrukt dat het OM in tegenstelling tot de FIFA wel de mogelijkheid heeft om met strafrechtelijke maatregelen te komen.

Tot dusver weigerde Eckert het volledige rapport publiekelijk openbaar te maken, hoewel verschillende prominenten - onder wie inmiddels ook UEFA-voorzitter Michel Platini - daar om vroegen. Dit gebeurde nadat Garcia kritiek had geuit op de beknopte versie van zijn onderzoek dat de FIFA naar buiten had gebracht. Eckert en Garcia gaan daarover donderdag in conclaaf.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.