FIFPro: 'Clementie voor klokkenluiders matchfixing'

Reacties

Onder het motto 'met boeven vang je boeven', wil de mondiale spelersorganisatie FIFPro dat klokkenluiders die informatie geven over matchfixing strafvermindering krijgen van de KNVB.

FIFPro: 'Clementie voor klokkenluiders matchfixing'

Ook de FIFA zou dat moeten doen. Wil van Megen, verantwoordelijk voor het dossier matchfixing van de FIFPro, voerde daarover vorige week gesprekken met de wereldvoetbalbond en Interpol.

'Bij de FIFA schorsen ze ook iedereen rigoureus, maar ze komen er nu achter dat je daarmee niet verder komt. Het gaat om de organisaties die erachter zitten. Die pak je niet door spelers zwaar te straffen. Bij de FIFA beginnen ze nu een draai te maken', vertelt Van Megen tegen Voetbal International.

Met genoegen nam de FIFPro kennis van de initiatiefnota die PvdA'er Tjeerd van Dekken neerlegde in de Tweede Kamer. Hij pleitte voor een clementieregeling. 'Een uitstekend advies. Die man begrijpt waar het over gaat', aldus Van Megen.

Van Dekkens voorstel werd echter direct getorpedeerd door de KNVB. Van Megen: 'De bond zou daar nog eens goed over moeten nadenken. Alleen zo kan je achter de informatie komen. Met zware schorsingen bestrijd je het symptoom, maar niet het probleem. Na gesprekken met de FIFA en Interpol denk ik dat het anders moet. De FIFA komt langzaam terug van zijn zero tolerance-beleid. De stelling van de KNVB is straks achterhaald. Als de KNVB echt de intentie heeft om achter matchfixing te komen, dan zouden wij adviseren om een clementieregeling wel degelijk serieus te overwegen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.