Veelbesproken FIFA-rapport blijft binnenskamers

Reacties

De uitkomst van het onderzoek over de toewijzing van de WK-eindronden in 2018 en 2022 wordt niet openbaar gemaakt. Tenminste, niet in zijn geheel.

Veelbesproken FIFA-rapport blijft binnenskamers

Dat laat Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond, weten. 'Volledige publicatie zou de FIFA in een lastige juridische positie brengen', zegt de Duitser op de website van de FIFA.

'De belangrijkste eis is dat we het recht op privacy van de mensen die worden genoemd in het rapport respecteren. Als we het rapport volledig openbaar maken, doen we dat niet', aldus Eckert.

Michael Garcia leidde het onderzoek naar vermeende corruptie en liet eerder al weten het rapport graag openbaar te maken. Garcia leverde het verslag van zijn onderzoek ruim een maand geleden in bij de ethische commissie van de FIFA. Maar de grote vraag was toen al: wordt het rapport openbaar gemaakt?

'Daar kan alleen het dagelijks bestuur van de FIFA voor zorgen', zei Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond, eerder. Eckert pleitte er - net als Garcia - voor om open kaart te spelen, terwijl FIFA-voorzitter Joseph Blatter dat graag wilde voorkomen. Nu het rapport niet openbaar wordt gemaakt nemen de vraagtekens rondom Blatter en zijn organisatie alleen maar toe.

Met name toewijzing van het WK 2022 in Qatar wordt al lange tijd in verband gebracht met corruptie. De druk op Blatter, die zich eerder al officieel kandidaat heeft gesteld voor een vijfde termijn als preses, zal in ieder geval niet afnemen na dit besluit.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.