Blatter verder onder druk na gezamenlijke oproep sponsoren

Reacties

Vier grote sponsoren van de wereldvoetbalbond (FIFA) willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter. Coca-Cola en McDonald's zijn de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat. Visa en AB InBev (Budweiser) schaarden zich later achter het initiatief.

Blatter verder onder druk na gezamenlijke oproep sponsoren

Coca-Cola kwam als eerste in actie en McDonald's, Visa en AB InBev (Budweiser) volgden al snel. Voor de vier sponsoren is het strafrechtelijk onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten vorige week is gestart tegen Blatter de aanleiding. De 79-jarige Zwitser stapt in principe op 26 februari op, maar Coca-Cola en McDonald's zijn helemaal klaar met Blatter.

'Elke dag die voorbijgaat, betekent een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA', luidt de verklaring van Coca-Cola. 'De FIFA heeft dringend behoefte aan een ingrijpende hervorming. Dat kan alleen slagen door een echt onafhankelijke aanpak.' McDonald's liet weten dat het aftreden van Blatter 'in het beste belang zou zijn voor het voetbal'.

In een eerste reactie liet Blatter - die al sinds 1998 FIFA-voorzitter is - via zijn advocaten al weten dat hij niet direct aftreedt. Dat liet hij vorige week ook al weten toen bekend werd dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem was gestart.

Hyundai/Kia en Adidas, twee andere grote FIFA-sponsoren, scharen zich niet achter het initiatief van Coca-Cola. 'De hervorming van de FIFA moet snel en transparant vervolg worden', aldus Adidas in een statement. Kia weigerde commentaar te geven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.