Duitse preses roept om aftreden zalvende Blatter

Reacties

FIFA-voorzitter Sepp Blatter werpt zich op als vredesstichter bij het geschil tussen de nationale bonden van Palestina en Saudi-Arabië. De 79-jarige Zwitser wil dat vertegenwoordigers van beide landen komende maandag in Zürich om tafel gaan om de kou uit de lucht te nemen rondom het veelbesproken WK-kwalificatieduel.

Duitse preses roept om aftreden zalvende Blatter

De beslissing van de wereldvoetbalbond om de tweede wedstrijd op 13 oktober op neutraal terrein, in Jordanië, af te werken is totaal in het verkeerde keelgat geschoten bij het hoofd van de Palestijnse bond, Jibril Rajoub. De bestuurder is van mening dat de FIFA op 'onrechtvaardige wijze' gezwicht is voor de druk van de Saudi's om de locatie van het duel te wijzigen.

In een brief aan de FIFA laat Rajoub weten dat hij geshockeerd is door het besluit van het hoogste voetbalorgaan. 'De Palestijnse bond zal zich bedienen van alle wettelijke en internationale opties om deze onrechtmatigheid terug te draaien', zo liet hij zich ontvallen tegenover het persbureau AP.

De Palestijnen nemen Saudi-Arabië, dat zich op zijn beurt gelukkig prijst met de beslissing van de wereldvoetbalbond, het zeer kwalijk niet naar hun land te willen afreizen, omdat het daarbij via Israëlisch grondgebied moet reizen, wat vanwege de spanningen geen optie is. Een vliegreis naar Palestina is ook geen mogelijkheid, omdat Israël zijn luchtruim niet openstelt. 

Roep om afreden Blatter
Blatter heeft zich nu als verzoener opgeworpen door een overleg tussen Palestina en Saudi-Arabië, waar Bert van Marwijk sinds kort als bondscoach fungeert, te opperen. Mogelijk gebruikt de Zwitser het conflict ter afleiding aangaande zijn penibele situatie bij de wereldvoetbalbond, die momenteel zwaar onder vuur ligt. Ondanks het zalvende gebaar heeft de president van de Duitse voetbalbond, Reinhard Rauball, de 79-jarige voorzitter donderdag verzocht om op korte termijn af te treden.

Rauball twijfelt ten zeerste aan de oprechte intenties van Blatter om zijn taak als hoogste bestuurder vrijwillig neer te leggen. 'Ik wil meneer Blatter vragen om uiterlijk in februari gehoor te geven aan zijn aangekondigde aftreden', tekent de Süddeutsche Zeitung op uit de mond van de Duitser, die pleit voor een nieuwe structuur binnen de wereldvoetbalbond.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.