Ook Zwitsers strafrechtelijk onderzoek naar Blatter

Reacties

Het Zwitserse Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De 79-jarige Zwitser wordt verdacht van fraude en wanbestuur en is reeds verhoord.

Ook Zwitsers strafrechtelijk onderzoek naar Blatter

Zo doet het OM onder meer onderzoek naar een dubieuze betaling van Blatter aan UEFA-voorzitter Michel Platini. In 2011 maakte hij 1,8 miljoen euro over naar de Fransman, die momenteel in de running is om de Zwitser op te volgen als FIFA-preses. Onduidelijk is waar die beloning op gebaseerd was, maar de Zwitsers stellen wel dat de wereldvoetbalbond er niet beter op werd. Het betrof opvallend genoeg een betaling voor verricht werk tussen 1999 en 2002.

Ook wordt Blatter verdacht van het onterecht zetten van zijn handtekening onder een contract van de Caribische voetbalfederatie, die toen bestuurd werd door de reeds opgepakte Jack Warner. Dat contract, uit 2005, zou nadelig zijn geweest voor FIFA.

Het Zwitserse OM doorzocht vrijdag direct het FIFA-hoofdkantoor in Zürich en het kantoor van Blatter. Daarbij werden diverse documenten in beslag genomen.

Blatter ligt al veel langer onder vuur. De FBI is eveneens bezig met een grootscheeps onderzoek naar corruptie en andere misstanden rond FIFA. Blatter heeft zijn afscheid als voorzitter al wel aangekondigd. De nieuwe verkiezing is op 26 februari.

Vrijdag werd een persconferentie van Blatter al afgelast. De Zwitser zou voor het eerst sinds medio juli, toen hij bij zijn laatste persconferentie een heuse dollardouche kreeg bij een protestactie, de pers weer toespreken als besluit van twee dagen vergadering van het uitvoerend comité. Blatter werd, net als Platini, op dat moment al verhoord. Platini zou daarbij niet als verdachte aangemerkt zijn.

Eerder vandaag was er ook al nieuws over Blatter. En deze week werd de druk op de veelbesproken Zwitser nog maar eens groter.

Voor Platini is het onderzoek ook een flinke streep door de rekening. Hij had immers gesteld dat het oppoetsen van het imago van FIFA een van zijn doestellingen is, mits hij als opvolger van Blatter verkozen wordt. Nu blijkt hij dus een dubieuze betaling te hebben ontvangen van de man die hij aanviel vanwege de voortdurende zweem van omkoping die onder zijn decennialange bewind rond FIFA hing.

Lees hier de verklaring van het Zwitserse OM.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.