KNVB: 'Dit is zorgelijk en slecht voor imago FIFA'

Reacties

Het valt nog te bezien welke gevolgen de nieuwe ontwikkelingen rond onder anderen Michel Platini gaan krijgen, maar de KNVB ziet de nieuwste rel als verontrustend. De Nederlandse voetbalbond was aanvankelijk positief over de kandidatuur van de Fransman om Blatter op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

KNVB: 'Dit is zorgelijk en slecht voor imago FIFA'

Vrijdag werd bekend dat het Zwitserse Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart naar Blatter. De 79-jarige Zwitser wordt verdacht van fraude en wanbestuur en werd reeds verhoord. De huidige FIFA-preses zou onder meer in 2011 ten onrechte 1,8 miljoen euro hebben betaald aan Platini. Onduidelijk is nog waar dat bedrag op gebaseerd was.

Voor Platini is het onderzoek een flinke streep door de rekening, hoewel hij (nog) niet officieel is aangemerkt als verdachte. Hij had immers gesteld dat het oppoetsen van het imago van FIFA een van zijn doestellingen is, mits hij als opvolger van Blatter verkozen wordt. Nu blijkt hij dus een dubieuze betaling te hebben ontvangen van de man die hij aanviel vanwege de voortdurende zweem van omkoping die onder zijn decennialange bewind rond FIFA hing.

'Dit is slecht voor het imago van de FIFA en slecht voor het imago van het voetbal', aldus een woordvoerder van de KNVB vrijdag tegen het ANP. De KNVB wil verder niet op de zaak ingaan, aangezien het onderzoek nog loopt. 'We wachten op de definitieve conclusie en daar vinden we dan wat van. Het is duidelijk hoe de KNVB staat tegenover het imago van de FIFA en daar handelen we ook naar. Maar we wachten nu af.'

Duidelijk is wel dat de verkiezing van een nieuwe FIFA-voorzitter op 26 februari opnieuw niet verschoond blijft van de nodige rellen. Platini raakte immers eerder ook al in opspraak (zie gerelateerde items). Desondanks vertelde de KNVB bij zijn officiële kandidatuurstelling daar positief tegenover te staan.

'De KNVB ziet Platini als een serieuze kandidaat om voorzitter van de wereldvoetbalbond te worden. De oud-voetballer heeft veel ervaring als bestuurder, onder meer opgedaan als voorzitter van de UEFA. De KNVB is een groot voorstander van bestuurlijke vernieuwing van de FIFA, juicht de komende verkiezingen daarom toe, en is positief over de kandidatuur van Platini', zo klonk het destijds. KNVB-voorzitter Michael van Praag noemde de Franse oud-topvoetballer zelfs 'brandschoon.'

Prins Ali bin-Al Hussein en de Zuid-Koreaan Chung Jong-Moon hebben zich reeds als tegenkandidaat van Platini gemeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.