Roep om verandering binnen 'ingestorte' FIFA zwelt aan

Reacties

Het strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse autoriteiten naar de dubieuze praktijken van Sepp Blatter als president van de FIFA hebben de roep om verandering binnen de wereldvoetbalbond alleen maar sterker gemaakt, zo blijkt uit de reacties van verschillende prominenten.

Roep om verandering binnen 'ingestorte' FIFA zwelt aan

Prins Ali stelde in een verklaring dat de top van de FIFA door alle schandalen is 'gedecimeerd'. 'Dat er een nieuwe leider moet komen die de geloofwaardigheid van de FIFA moet herstellen, is meer dan ooit duidelijk. De FIFA veranderen is niet langer een keuze; die is al veranderd door alle schandalen. We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen wel een toekomst hebben waarin FIFA-leden zich kunnen richten op voetbal.'

De Jordaniër, die in mei nog verloor van Blatter in de presidentsverkiezing, kreeg bijval van Greg Dyke. 'De FIFA is ingestort', zei de voorzitter van de Engelse bond (FA), die bekend staat als een fervent tegenstander van het bewind dat Blatter en andere bobo's jarenlang voerden. 'Vorige week heeft de FIFA zijn secretaris-generaal verloren en deze week wordt de president ondervraagd door justitie. Dit kan zo niet doorgaan. Nu gaat het erom hoe we de FIFA kunnen veranderen.'

De Duitse bond (DFB) heeft de FIFA om een verklaring gevraagd voor de recente ontwikkelingen. Eerder werd secretaris-generaal Jérôme Valcke immers al geschorst. Maar ook als Blatter toch onschuldig blijkt te zijn, vindt de DFB dat de voorgenomen hervormingen van de FIFA 'met vastberadenheid moeten worden doorgezet'.

Overigens wordt in Duitsland ook opgemerkt dat de ethische commissie Blatter nog niet heeft geschorst, waar dat op basis van artikel 83 van de ethische code van de FIFA doorgaans wel gebruikelijk is als iemand ervan wordt verdacht in strijd met de reglementen te hebben gehandeld. Mogelijk volgt die schorsing snel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.