Wat gebeurt er nu met de clubs die zich terugtrekken uit de Super League?

Reacties

Het bombastisch aangekondigde Super League-project loopt uit op een totale mislukking. Acht van de twaalf deelnemers hebben zich inmiddels officieel teruggetrokken, maar komen ze daarmee weg?

Wat gebeurt er nu met de clubs die zich terugtrekken uit de Super League?
© Pro Shots

Manchester United
Ed Woodward werd dinsdagavond het eerste slachtoffer van het Super League-fiasco. Manchester United maakte bekend dat de vice-voorzitter na acht jaar gaat vertrekken bij de club. Daarmee gaat een vurige wens van veel United-supporters in vervulling. Zij schreeuwen al jaren om het vertrek van Woodward, maar die wilde lange tijd van geen wijken weten. Door de ontwikkelingen rond de Super League was zijn positie plotseling echter onhoudbaar geworden.

Liverpool
Ondertussen neemt ook de druk op de andere bestuurders steeds meer toe. Liverpool-icoon Jamie Carragher stelde dinsdag in een gepassioneerd betoog dat de eigenaren van The Reds niet kunnen aanblijven. 'Ze kunnen natuurlijk niet zomaar vertrekken, want de club is heel veel geld waard, maar ik zie geen toekomst voor ze. Dit zal nooit vergeten worden', zei de voormalige verdediger bij Sky Sports. Eigenaar John W. Henry ging vanochtend in een statement vervolgens diep door het stof.

Arsenal
Arsenal-legende Ian Wright volgde het voorbeeld van Carragher. Hij riep op Twitter op tot het vertrek van eigenaar Stan Kroenke. De kritiek op de verantwoordelijken van de andere drie Premier League-clubs is voorlopig nog iets milder. De vraag is wel hoe de andere veertien Premier League-clubs omgaan met de machtsgreep van de topteams.

Welke sancties zijn er mogelijk?
Clubs moeten volgens de Premier League-reglementen toestemming krijgen van het bestuur, voor ze zich inschrijven voor een nieuwe competitie. Die hebben ze niet aangevraagd. Een anonieme clubbestuurder heeft aan Sky Sports laten weten dat straffen als puntenaftrek of boetes niet aan de orde zijn, omdat die 'de verkeerde mensen, namelijk de spelers, trainers en fans, zouden raken'. De bestuurders van de veertien andere Premier League-clubs zien meer in andersoortige sancties, bijvoorbeeld het uitsluiten van de big six bij toekomstige vergaderingen en besluitvormingen.

Juventus
In Italië lijkt vooral Andrea Agnelli onder druk te staan. De Juventus-voorzitter was samen met Florentino Pérez van Real Madrid de belangijkste voorvechter van het project en nam daarbij geen blad voor de mond. Hij gaf woensdag aan geen heil meer te zien in de Super League, maar moet volgens Italiaanse media nu ook vrezen voor zijn eigen positie. 'Agnelli heeft te veel vijanden op allerlei posities en zal voor een lastige situatie komen te staan', concludeert Sportmediaset.

UEFA
Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat UEFA-baas Aleksander Ceferin de Engelse clubs met open armen ontvangt. 'Het belangrijkste is nu dat we verder gaan, op basis van de harmonie die we hiervoor toonden voor deze sport', sprak hij in eerste instantie vredige woorden. Het is de vraag of hij Agnelli ook zo hartelijk ontvangt. Maandag haalde de Sloveen kiezelhard uit naar de Juventus-preses.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.