Super League-clubs incasseren harde nederlaag bij Europees hof

Reacties

De clubs die een Europese Super League nastreven hebben een nederlaag geleden bij het Europees Hof van Justitie. De UEFA heeft zijn (voorlopige) gelijk gehaald.

Super League-clubs incasseren harde nederlaag bij Europees hof
© Pro Shots

Met extra aandacht werd uitgekeken naar de uitspraak van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie over het conflict tussen Barcelona, Real Madrid en Juventus enerzijds, en UEFA anderzijds. Het draaide om de principiële vraag of het monopolie van UEFA op het organiseren van Europese clubcompetities terecht is.

A22 Sports Management - het commerciële bedrijf achter de Super League dat kan worden gezien als de vertegenwoordiger van Barcelona, Real Madrid en Juventus – leed een verlies. De advocaat-generaal heeft geoordeeld dat de UEFA niet in strijd handelt met de Europese afspraken over mededinging. 'A22 is vrij om een eigen competitie op te richten, maar kan niet deelnemen aan competities van de UEFA en de FIFA zonder de toestemming van de bonden', is te lezen in de uitspraak.

Een definitief vonnis is het niet, maar een stevige indicatie is het wel. Het gaat om het advies van de zogenoemde advocaat-generaal — die doet voorbereidend werk in rechtszaken voor het Europese Hof van Justitie. Net als de rechters, worden de advocaten-generaal benoemd door Europese regeringsleiders. Ze zijn onafhankelijk, doen uitgebreid onderzoek en leggen daarna een conclusie voor aan het Hof. De conclusies zijn niet bindend, het Hof mag ze naast zich neerleggen. In de praktijk echter, worden de conclusies wel vaak opgevolgd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.