Voormalig PSV'er helpt Canada op weg, De la Torre wint met VS

Canada kan zich in de komende interlandperiode in maart verzekeren van de eerste WK-deelname sinds 1986. Het Noord-Amerikaanse land won in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) op bezoek bij El Salvador en bleef zo ongeslagen in de kwalificatiereeks van de CONCACAF. De Verenigde Staten herstelden zich van de eerdere nederlaag tegen de Canadezen.

El Salvador
El Salvador
0 - 2
Canada
Canada

In de kwalificatiepoule van Noord- en Centraal Amerika plaatsen de bovenste drie landen zich rechtstreeks en gaat de nummer vier de play-offs in. Aangezien de voorsprong van Canada op nummer vier Panama na de wedstrijd tegen El Salvador acht punten bedraagt en er nog drie duels te spelen zijn, is WK-deelname bijna een feit.

Pas in de tweede helft drukte Canada het overwicht op het veld ook uit in de score. Voormalig PSV'er Atiba Hutchinson maakte na 65 minuten de 0-1 door op aangeven van Cyle Larin raak te koppen. De 38-jarige middenvelder is de aanvoerder van de Canadese ploeg, die vlak voor het einde van de wedstrijd ook nog op 0-2 kwam. Jonathan David maakte aan alle twijfel een eind door uit een counter de bal over de doelman van El Salvador te wippen.

Canada, waar Nederlander Remko Bicentini fungeert als assistent-bondscoach, kan zich in maart verzekeren van het WK-ticket als er wordt gewonnen op bezoek bij Costa Rica.

Verenigde Staten
3 - 0
Honduras
Honduras

De VS verloren vorig weekend nog met 2-0 van Canada en lieten zo vrijwel zeker de laatste kans op de eerste plaats in de poule uit handen glippen. De formatie van bondscoach Gregg Berhalter maakte geen fouttegen het kleine Honduras, dat pas drie punten had verzameld. Heracles Almelo-middenvelder Luca de la Torre stond in de basis bij de VS. Hij zag Weston McKennie al na acht minuten score. De middenvelder van Juventus kopte raak uit een vrije trap.

Ook de 2-0 van de VS viel uit een vrije trap. Deze keer kreeg de defensie van Honduras de bal niet weg en had Walker Zimmerman de bal voor het inschieten. Dat deed de 28-jarige verdediger van Nashville SC dan ook zonder twijfel. Zimmerman gaf na rust ook de assist op de 3-0 van invaller Christian Pulisic. Na elf wedstrijden staan de VS op 21 punten, vier minder dan Canada.