Volgend seizoen geen beloftenploegen in Jupiler League

Tijdens de vergadering van donderdag zijn de KNVB, de Coöperatie Eerste Divisie (CED), de raad van commissarissen van de KNVB en alle Jupiler League-clubs tot het besluit gekomen om komend seizoen geen beloftenploegen toe te staan in de Jupiler League. Daarmee is niet gezegd dat het plan niet in een later stadium alsnog wordt uitgevoerd.

Volgend seizoen geen beloftenploegen in Jupiler League

Alle betrokkenen waren wel van mening dat er op korte termijn iets moet gebeuren en dat er geen clubs meer mogen omvallen. Om dat te bewerkstelligen kunnen de clubs in overleg met de CED, waar directeur Patrick Brand per direct vertrekt en niet langer wordt betrokken bij de nieuwe plannen, met alternatieven komen.

De clubs willen tot meer dan dertig wedstrijden komen, waardoor er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden. De alternatieven daarbij zijn een aparte bekercompetitie voor de Jupiler League-clubs, een nacompetitie middels een poulesysteem zonder de rechtstreeks gepromoveerde kampioen en een play-off-systeem voor het kampioenschap en degradatie.

Dat play-off-systeem wordt in de Belgische Eerste Klasse ook gehanteerd, wat bij de Zuiderburen voor veel kritiek zorgt. Zo eindigde Anderlecht met vier punten voorsprong op achtervolger SV Zulte Waregem als eerste in de reguliere competitie, maar kan het pas via de play-offs kampioen worden.

In die play-off groep zitten de clubs die bij de eerste zes zijn geëindigd in de reguliere competitie. Alle ploegen spelen in de poule twee keer tegen elkaar, wat tien extra duels oplevert. De ploegen starten die play-offs met de helft van het aantal punten (waarbij een oneven aantal naar boven wordt afgerond) dat in de competitie os behaald.

SpeeldagOok de speeldag lijkt niet langer heilig. Op dit moment worden de meeste wedstrijden gespeeld op de vrijdag en wordt er slechts bij uitzondering gespeeld op zondag. Naast de vrijdag heeft er bijna wekelijks een duel plaats op maandag in verband met televisie-afspraken.

Behalve de speeldag pleiten alle partijen ook voor een verplichte promotie- en degradatie van en naar de Topklasse. Belangrijk punt daarin is het versoepelen van de licentieovereenkomst voor clubs die uitkomen op het tweede niveau in Nederland.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen