Nieuw seizoen mogelijk tweede elftallen in Jupiler League

Na het faillissement van SC Veendam en het eerdere bankroet van AGOVV is de toetreding van tweede elftallen van Eredivisieclubs in de Jupiler League een stap dichterbij gekomen. De Eerste Divisie telt immers nog zestien teams als het wegvallen van Veendam definitief is.

Nieuw seizoen mogelijk tweede elftallen in Jupiler League

Ook een verplichte promotieregeling voor amateurs uit de Topklasse komt nog niet van de grond. Daarom kunnen er volgens manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB al volgend seizoen één of meerdere tweede elftallen tot de Jupiler League worden toegelaten. 'Dit gebeurt in landen als Portugal, Spanje en Duitsland al veel langer', stelt hij.

De Jong, die ook zitting heeft in de wat onlogisch genaamde Werkgroep Tweede Klasse ('de naam is nog gebaseerd op de verwachting dat er amateurclubs zouden instromen'), geeft aan dat veel Eredivisieclubs met hun tweede elftallen meer weerstand zoeken in de Jupiler League. Maar de Eerstedivisieclubs zijn nog niet bijster enthousiast over het idee. Zij zijn bang straks te worden weggespeeld door teams met Eredivisiewaardige reserves als Ajax en PSV.

De Jong: 'Ik snap dat die angst leeft, maar we moeten met alle partijen kijken aan welke voorwaarden deze elftallen moeten voldoen. Maar ook hier leert de ervaring uit andere landen dat het best meevalt. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat een speler maar een beperkt aantal wedstrijden in het eerste mag hebben gespeeld.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen