Topstart Almere City, de kraker NEC-Go Ahead en Roda-trip naar Leeuwarden

Reacties

De beste bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

Topstart Almere City, de kraker NEC-Go Ahead en Roda-trip naar Leeuwarden

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 6 en we blikken vooruit naar speeldag 7. Met in aflevering 6 aandacht voor de beste competitiestart ooit van Almere City FC, de topper tussen de weer opgeleefde traditieclubs NEC en Go Ahead Eagles, Jong AZ-spits en mede-topscorer in de competitie Ferdy Druijf en de afstand tussen Kerkrade naar Leeuwarden.

BESTE SEIZOENSTART OOIT

Almere City was vorig jaar in de play-offs dicht bij een stunt. Eredivisie in Almere, het klinkt nog altijd als heel ver weg. Maar Almere City onderneemt dit seizoen een nieuwe poging. Met de beste seizoenstart ooit mag die poging nu al heel serieus genomen worden. Nooit eerder behaalde Almere City (ook niet onder de naam FC Omniworld) meer punten uit de eerste zes duels. In de laatste acht seizoenen droeg de enige profclub uit de provincie Flevoland de naam Almere City en eigenlijk was er maar één keer sprake van een geslaagde competitiestart. Dat was in het seizoen 2011/12 toen Almere City dankzij vier zeges en twee nederlagen na zes duels twaalf punten had.

Samenvatting FC Den Bosch - Almere City FC

Onder de nieuwe trainer Michele Santoni zijn er nu dertien punten behaald. Sinds de pikstart in 2011/12 was het een kwestie van punten schrapen in de eerste zes duels van het seizoen. Twee keer had Almere City zes punten, verder een keer vijf, vier, drie en twee punten. Komende vrijdag komt RKC Waalwijk op bezoek, maar aangezien de toppers NEC en Go Ahead Eagles tegen elkaar spelen, zit de koppositie er sowieso nog niet in. Maar wat niet is, kan nog komen. Hyperambitieus zijn ze in Almere, de goede seizoenstart versterkt dat gevoel alleen maar.

DRASTISCHE KOERSWIJZIGING

NEC-Go Ahead Eagles is de absolute topper op speeldag 7. In januari van dit jaar was NEC-Go Ahead de eerste wedstrijd na de winterstop en het debuut van Pepijn Lijnders als trainer van NEC. De 5-1 was veelbelovend, maar onder Lijnders zakte NEC in de daaropvolgende maanden alleen maar dieper weg in het moeras. Zowel NEC als Go Ahead kende een rampzalig seizoen. Alles moest anders en gaat nu ook anders. In Nijmegen en in Deventer heeft de schaamte plaatsgemaakt voor hoop en plezier. Met een voormalig aanvaller als nieuwe trainer kan het geen toeval zijn dat NEC en Go Ahead momenteel de twee meest scorende ploegen van de Keuken Kampioen Divisie zijn: zestien om vijftien goals. Ook Almere City was overigens vijftien keer trefzeker.

Het grote verschil tussen de huidige nummer één (Go Ahead) en nummer drie (NEC) zit hem in de defensie. Met zes tegentreffers moeten de Deventenaren slechts Sparta (2), Cambuur (4) en TOP Oss (5) voor laten gaan wat betreft minder tegengoals. NEC daarentegen incasseerde al elf goals. In de Keuken Kampioen Divisie hebben slechts drie ploegen (Jong PSV, Jong Utrecht en Dordrecht) meer tegendoelpunten gekregen. Nog een opmerkelijk feit: zeer waarschijnlijk zal Anass Achahbar (in januari goed voor drie treffers) de enige speler zijn die begin dit jaar aan de aftrap verscheen en die nu ook speelt. Het zegt alles over de drastische koerswijziging bij beide clubs. Een koerswijziging die vooralsnog prima uitpakt bij beide clubs. Winst in de clash tussen Overijssel (Go Ahead) en Gelderland (NEC) is geboden om van een topstart te spreken.

DE TOPSCORER

Bij de beloftenploegen lopen uiteraard spelers rond die we in de toekomst terug gaan zien in de Eredivisie. Jong AZ-spits Ferdy Druijf hoopt de stap ook te maken. Gedebuteerd heeft hij al. Op 28 januari 2018 viel hij in tegen Willem II. Het vertrouwen in de twintigjarige Druijf is er ook. Kort na zijn debuut zette hij zijn handtekening onder een contract dat hem tot medio 2021 aan AZ bindt. In totaal kwam hij afgelopen jaargang tot tachtig minuten in drie duels (twee invalbeurtjes en ruim een uur als basisspeler tegen Ajax) in het eerste elftal.

Samenvatting RKC Waalwijk - Jong AZ

Dit seizoen is Druijf voorlopig nog actief in Jong AZ. De komst van Bjørn Johnsen verraadt al dat Druijf geduld moet hebben. De 1 meter en 90 centimeter grote jongeling heeft wel iets weg van Wout Weghorst. Die maakte overigens ook eerst goals in de Eerste Divisie, bij Emmen. Druijf doet dat voor Jong AZ. Hij maakte er al zes dit seizoen en is daarmee samen met NEC-er Anass Achahbar voorlopig topscorer. Alleen tegen Jong Ajax scoorde hij niet, in de andere vijf duels wel. Nog één goal en de aanvaller evenaart zijn totaal van vorig seizoen toen hij zeven keer succesvol was in 21 optredens.

334,5 kilometer

Cambuur-Roda JC is een ware beproeving voor uitsupporters. De afstand tussen Kerkrade en Leeuwarden bedraagt 334,5 kilometer. Reistijd: 3 uur en 21 minuten. In ideale omstandigheden welteverstaan. Files niet meegerekend. Voor Roda-supporters rest niets anders dan een vrije dag te nemen om op vrijdagavond tijdig present te zijn in Friesland. De Cambuur-Roda JC die menigeen zich voor de geest kan halen, is geen competitieduel maar een play-off-wedstrijd.

Op 3 juni 2009 schoot Michael Jansen vanaf de strafschopstip in minuut 118 Cambuur naast Roda, maar na strafschoppen zegevierden de Limburgers alsnog. Jansen miste als eerste in de serie wel, net als zijn ploeggenoten Rachid El Khalifi en Mark de Vries. Gevolg: tranen van verdriet in Leeuwarden vanwege de misgelopen promotie en tranen van vreugde bij Roda JC nadat de degradatie voorkomen was. Nooit waren de 334,5 kilometer terug naar Kerkrade leuker.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 7: de schitterende omhaal van Anass Achahbar namens NEC tegen Helmond Sport, de eretreffer van Omran Haydary van FC Dordrecht tegen MVV Maastricht en de treffer van FC Den Bosch-spits Rauno Sappinen tegen Almere City.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.