'Veldspeler' Drommel, assistkoning Kippie en een Brabantse Portugees

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een paar ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? In de rubriek Kijkje in de Keuken lichten we opvallende zaken eruit.

'Veldspeler' Drommel, assistkoning Kippie en een Brabantse Portugees

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde vier en we blikken vooruit naar speeldag vijf. Met in aflevering vier aandacht voor 'veldspeler' Joël Drommel, assistkoning Kevin 'Kippie' van Kippersluis, de puntloze start van FC Eindhoven en een Brabantse Portugees in het vreemdelingenlegioen bij FC Den Bosch.

VELDSPELER DROMMEL

Of het aan de afwezigheid van Joël Drommel lag of niet zullen we nooit weten, maar de thuisnederlaag van FC Twente tegen TOP Oss (1-2) was hoe dan ook een opvallende. Drommel was het gesprek van de dag nadat hij zich bij Jong Oranje afmeldde en prompt door de KNVB geschorst werd voor het duel met Oss. Tegen Dordrecht mag de zoon van ex-AZ- en Telstar-doelman Piet-Jan Drommel weer meedoen, omdat de oorspronkelijke schorsing van twee wedstrijden gehalveerd werd.

Het feit dat Drommel op de training van Jong Oranje als veldspeler werd ingezet zou de reden voor zijn besluit om te vertrekken zijn geweest. Helemaal toevallig kan zijn multifunctionele inzetbaarheid overigens niet genoemd worden. Hij was derde doelman achter Justin Bijlow en Indy Groothuizen, maar Drommel heeft ook een verleden als veldspeler. Hij belandde pas later onder de lat. Als veldspeler maakte de Twente-goalie deel uit van de jeugdopleiding van Almere City, pas als C-speler trok hij handschoenen aan.

In 2011 ging Drommel naar IJsselmeervogels, waar hij door Twente op een keepersclinic ontdekt werd. Na alle ophef rond zijn persoon kan hij zich nu weer richten op Twente. Trainer Marino Pusic heeft hem verkozen boven Jorn Brondeel en voor interlands van Jong Oranje zal hij zich wel even niet meer hoeven te melden.

ASSISTKONING KIPPIE

Kippie noemen ze hem in en buiten het veld. 'Is een stuk korter dan die hele achternaam', zei hij er ooit zelf over. Kevin van Kippersluis, alias Kippie, geniet bekendheid als de beste vriend van Davy Klaassen. Beiden afkomstig uit Hilversum en allebei opgeleid in de Ajax-jeugd.

Twee jongetjes die droomden van een fraaie profloopbaan. Klaassen haalde Ajax 1, Kippie niet. Klaassen is inmiddels bij Werder Bremen beland, Van Kippersluis in Leeuwarden. De droom om samen in hetzelfde land te spelen, het liefst een beetje in de buurt van elkaar, is er nog altijd. Van Kippersluis is het seizoen in ieder geval dusdanig goed gestart dat hij zich wellicht ergens in de kijker kan spelen.

Na vier wedstrijden staat hij op vier assists, waarmee hij samen met Istvan Bakx van Go Ahead Eagles het assistklassement aanvoert. Kippie als aangever van topscorer Karim Rossi, het verklaart de prima competitiestart van Cambuur.

HOOP VOOR PUNTLOOS EINDHOVEN

In de afgelopen vijf seizoenen was er geen ploeg die in de eerste vier duels geen enkel punt haalde. In het seizoen 2016/17 startten Achilles’29 en Fortuna Sittard weliswaar met een negatief puntenaantal als gevolg van strafpunten, maar de twee clubs verloren niet hun eerste vier duels.

De laatste ploegen die de voetbaljaargang begonnen met vier nederlagen waren FC Den Bosch en Almere City FC, beiden in het seizoen 2012/13. Dit seizoen gaat het mis bij FC Eindhoven. Trainer David Nascimento zag zijn formatie tot nu toe verliezen van Jong PSV, Go Ahead Eagles en Almere City en Sparta. Vier nederlagen, met vier keer met twee tegengoals.

Maar er is hoop. Clubarchivaris Hans Verhoeven meldde dat de nul uit vier-start een evenaring is van een oud negatief clubrecord uit het seizoen 1958/59 is. Na die vier verliespartijen volgde een serie van zeven duels zonder nederlaag en een uiteindelijke zevende plek in de eindklassering. Eindhoven zou voor dat herstel tekenen, maar de kans lijkt klein dat de bijeengeraapte smalle selectie dit kunstje kan herhalen.

BRABANTSE PORTUGEES NAAR HET KASTEEL

Afgelopen vrijdag probeerde Ruben Rodrigues van grote afstand te scoren tegen Helmond Sport. Wie dacht aan een bijzondere poging van een van de vele buitenlandse nieuwe spelers uit het netwerk van de nieuwe eigenaar Kakhi Jordania kwam bedrogen uit.

Ruben Rodrigues heeft een Portugees vlaggetje achter zijn naam staan, maar hij is Brabantser dan Brabants. Gewoon opgepikt in het eigen achterland. De aanvaller/aanvallende middenvelder maakte van 2015 tot 2017 liefst 68 goals voor Wilhelmina Boys uit Best. Gemert pikte Rodrigues op en daar kwam hij vorig seizoen tot 25 goals. De alarmbellen bij FC Den Bosch gingen af en de speler die in het verleden al twee keer niet goed genoeg bevonden werd mocht nu wel een contract tekenen.

Op vierjarige leeftijd kwam hij met zijn ouders vanuit Oliveira de Azeméis naar Nederland, dromend van een profloopbaan die hem uiteindelijk bij Benfica zou brengen. Den Bosch als begin is al mooi meegenomen. Trainer Wil Boessen heeft de beschikking over een Bulgaar, een Fin, twee Argentijnen, een Italiaan, een Est, een Oostenrijker, een Spanjaard, twee Nederlandse Marokkanen en een Belgische Marokkaan. En dus ook over een Brabantse Portugees, of een Portugese Brabander.

Na zijn opmerkelijke overstap naar Den Bosch droomde Rodrigues hardop in de lokale media. Dat hij dit seizoen "zomaar op Het Kasteel zou kunnen spelen". Zondagmiddag is het zover. Heerlijk ouderwets om half drie, Rodrigues met Den Bosch op bezoek bij Sparta.

PARELTJES

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag vijf: de uithaal van de in Oss opgeleefde Bryan Smeets, die de stunt van TOP bij FC Twente inleidde, de allereerste goal als prof in een Nederlandse competitiewedstrijd van Spartaan Royston Drenthe en de afstandsknal van de man in vorm bij Almere City, Andreias Calcan.

De drie pareltjes uit de Keuken Kampioen Divisie

SAMENVATTINGEN UIT VIERDE SPEELRONDE

Helmond Sport - FC Den Bosch
Jong FC Utrecht - Jong PSV
FC Dordrecht - SC Telstar
Almere City - MVV
SC Cambuur - RKC Waalwijk
Go Ahead Eagles - FC Volendam
Sparta Rotterdam - FC Eindhoven
FC Twente - TOP Oss
Roda JC Kerkrade - NEC
Jong AZ - Jong Ajax
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.