De nieuwe Eijkelkamp, jaartje bijles voor Schuurs en nare Sparta-herinnering

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op wil vallen. Wat valt ons op? In de rubriek Kijkje in de Keuken lichten we opvallende zaken eruit.

De nieuwe Eijkelkamp, jaartje bijles voor Schuurs en nare Sparta-herinnering

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde één en we blikken vooruit naar speeldag twee. Met in aflevering één aandacht voor een Go Ahead-nieuweling uit Dalfsen, een opmerkelijke Sparta Rotterdam - FC Volendam uit het verleden, de afwezigheid van Jochem Kamphuis en Perr Schuurs na zijn promotie.

Familiestamboom

Go Ahead Eagles mag vrijdag op bezoek bij FC Eindhoven de ijzersterke start een vervolg proberen te geven. Het was genieten op De Adelaarshorst vrijdag. Vijf goals van vijf nieuwelingen, publiek dat niet schroomt hardop te dromen over de Eredivisie en trainer John Stegeman die de euforie terecht tempert. Op het scoreformulier dook een opvallende naam op. Maarten Pouwels viel in minuut 76 in voor Thomas Verheydt en zes minuten later was zijn eerste treffer een feit. Pouwels is een negentienjarige spits die vorig seizoen clubtopscorer van derdeklasser SV Dalfsen was en die zich nu mag bewijzen in Deventer.

Een spits uit Dalfsen, dat doet denken aan René Eijkelkamp, ooit debuterend in het shirt van Go Ahead in het betaalde voetbal op 8 november 1981. Maar er is een nog mooier verhaal over Pouwels. Op 15 september 1963 - tegen Sparta - stond Gerrit Borghuis in de basis tijdens de allereerste profzege van de Eagles. Borghuis is de opa van Pouwels. Bijna 55 jaar later is de familiestamboom een Go Ahead-telg rijker.

Een piepjonge René Eijkelkamp.
Een piepjonge René Eijkelkamp.

Moeras

Sparta is terug waar het niet wilde zijn. Na zes lange Jupiler League-jaren ontworstelden de Rotterdammers zich aan het moeras. Maar spartelend het hoofd boven water houden lukte slechts twee jaar. Een nieuw begin, nog maar weer eens een nieuwe trainer, een nieuwe selectie en nieuwe hoop. De Kasteelheren lijken de zaken op orde te hebben om een rol van betekenis te spelen, maar in Enschede verloor Sparta direct met 2-1. Nu op het eigen Kasteel tegen FC Volendam.

Dat roept herinneringen op aan een wedstrijd van bijna vier jaar geleden. Ook Jupiler League en een dramatische uitslag voor de thuisploeg. Volendam freewheelde naar 0-5 dankzij treffers van Brandley Kuwas, Kevin van Kippersluis (twee keer), Henk Veerman en Ludcinio Marengo. De enige Sparta-spelers van nu die er toen al bij waren, waren Roy Kortsmit en Thomas Verhaar. Opvallend in die wedstrijd: Jordi van Stappershoef debuteerde in het betaalde voetbal als invaller-doelman bij Volendam. In de afgelopen vier jaar was de goalie in een handvol wedstrijden actief en nu is hij het seizoen gestart als eerste doelman.

Verkeerd signaal

Geen Jochem Kamphuis in de Keuken Kampioen Divisie in speelronde twee. Een passende straf voor zijn optreden bij Twente - Sparta wellicht? In die wedstrijd gaf hij de Enschedese formatie een strafschop die er geen één bleek te zijn. Een dag later zag Kamphuis als VAR een 'rode kaart-waardige' overtreding van Peter van Ooijen op Frenkie de Jong over het hoofd tijdens VVV-Venlo - Ajax. Van straf is echter geen sprake, Kamphuis leidt komend weekend SC Heerenveen - Feyenoord in de Eredivisie. Nou is een straf ook niet noodzakelijk, een spits die voor open doel mist of een doelman die een bal door de benen laat glippen, wordt ook niet altijd direct gewisseld of gepasseerd, een serie misstappen leidt vaak tot een straf. Maar een aanwijzing voor SC Heerenveen - Feyenoord lijkt wat te veel van het goede. Het signaal is in ieder geval verkeerd.

Situatie-Schuurs schuurt

'Nooit meer Roda JC', zongen ze vorig seizoen in Sittard. Fortuna promoveerde en de rivaal uit Kerkrade streed nog tegen degradatie. Die missie mislukte uiteindelijk, Roda daalde af dankzij (toevallig de tegenstander in de tweede speelronde) Almere City FC. De jonge Fortuna-aanvoerder Perr Schuurs nam op emotionele wijze afscheid van zijn Fortuna, omdat hij naar Ajax vertrok. De Eredivisie in, zowel de Sittardse trots als de centrale verdediger uit Nieuwstadt. Fortuna heeft er inmiddels twee potjes op het hoogste niveau opzitten, VI's beste speler van de Jupiler League van het vorige seizoen verloor met Jong Ajax met 2-1 bij jawel … Roda JC.

In Amsterdam zien ze Schuurs op termijn als de vervanger van Matthijs de Ligt en die is er nog gewoon. Het is ook best begrijpelijk, de speler in kwestie weet ook dat hij geduldig moet zijn, maar toch schuurt het. Geen Schuurs in de Eredivisie voelt toch als overgaan naar een hogere klas maar wel met een jaartje bijles. Vrijdag waarschijnlijk zijn thuisdebuut op De Toekomst tegen FC Dordrecht. Op dezelfde avond speelt Fortuna Sittard een uitduel bij ADO Den Haag.

Pareltjes

De Eerste Divisie staat garant voor spektakel, fouten en dus vermaak. Drie fraaie treffers van speeldag één om weer in de stemming te komen. De vrije trap van Joey Veerman namens FC Volendam was van ongekende schoonheid, de knal van Jong PSV-speler Zakaria Aboukhlal mocht er zijn en de eerste treffer van Huseyin Dogan van TOP Oss tegen MVV Maastricht was zeer fraai.

De mooiste goals van de eerste speelronde:

De samenvatting van de eerste speelronde:

Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht
FC Volendam - FC Den Bosch
FC Dordrecht - Helmond Sport
RKC Waalwijk - Telstar
MVV Maastricht - TOP Oss
NEC - SC Cambuur
Roda JC Kerkrade - Jong Ajax
FC Twente - Sparta Rotterdam
Jong PSV - FC Eindhoven
Jong AZ - Almere City FC
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.