Speler van de Week: Google-spits begint aan tweede leven

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 1 is dat de inmiddels 32-jarige Istvan Bakx, die met koploper Go Ahead Eagles nog één keer op zoek gaat Eredivisie-succes.

Speler van de Week: Google-spits begint aan tweede leven

Eind vorig jaar zocht een journalist van de Belgische krant Het Laatste Nieuws contact met Istvan Bakx. Het was precies tien jaar geleden dat heel België kennis had gemaakt met de man uit Vlissingen. Tweedeklasser KV Kortrijk won met 5-1 van het grote AA Gent in het Belgische bekertoernooi. De uitblinker die avond? De Google-spits uit Nederland.

In de wedstrijd die live werd uitgezonden op de Belgische televisie, was Bakx goed voor drie doelpunten en een assist. Het strijdplan van trainer Hein Vanhaezebrouck pakte geweldig uit en onze zuiderburen raakten niet uitgesproken over de man die door het leven ging als de Google-spits. Het verhaal: Vanhaezebrouck zocht een scorende spits en zou via zoekmachine Google uit zijn gekomen bij Bakx. In de Belgische krant relativeert Bakx dat verhaal.

'Het verhaal kwam van Hein, niet van mij, maar ik vind het wel grappig. Voor de duidelijkheid, scout Eddy Mestdagh had mij al eens zien spelen. Vanhaezebrouck vond me niet zomaar op het internet.' Bakx, eigenlijk meer een aanvallende middenvelder, werd een gouden toekomst voorspeld. De man die zijn minuten maakte voor HSV Hoek, maakte een droomtransfer naar Genk én werd opgeroepen voor Jong Oranje. En toch slaagde hij niet. Bakx werd een typische Jupiler League-speler die vooral indruk maakte bij FC Den Bosch, AGOVV Apeldoorn en FC Oss.

Zelf zei hij daarover: 'Uiteraard vind ik het jammer dat ik me nooit echt op het hoogste niveau heb kunnen laten zien. Mijn kwaliteiten, techniek, vista, voetballend vermogen, passen nochtans beter bij de Belgische eerste klasse of de Eredivisie dan bij de tweede klasse of eerste divisie.'

Afgelopen vrijdag zagen we weer een vleugje van de man die ooit AA Gent op een hoopje speelde. In het roodgeel van Go Ahead Eagles, zijn nieuwe werkgever, was Bakx de onmisbare schakel. Ditmaal geen doelpunt in het feestduel met Jong FC Utrecht (5-0) maar wel terecht de bos bloemen voor beste speler. Ondanks zijn leeftijd, Bakx is inmiddels 32 jaar, was hij de motor op het middenveld. Als een waar leider dirigeerde hij het elftal van trainer John Stegeman naar de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie. Niet alleen voetballend maar ook defensief en coachend was de Google-spits de beste man op het veld.

Het leverde Go Ahead Eagles de koppositie op en de hondstrouwe fan eindelijk een prettige vrijdagavond na een dramatisch seizoen. En er zit meer in het vat. Stegeman heeft een fris en voetballend elftal dat dit seizoen wel eens kan verrassen. Als clubs als FC Emmen en De Graafschap kunnen promoveren, waarom zou dat Go Ahead dan niet kunnen lukken? Misschien dat de verslaggever van HLN aan het einde van het seizoen nog maar eens terug moet komen. Mogelijk dat de Google-spits dan eindelijk een serieuze kans krijg op het hoogste niveau.

Go Ahead Eagles en TOP Oss met twee spelers in elftal van de week
Naast de uitblinker van de week Istvan Bakx leverde de overtuigende 5-0 zege van Go Ahead Eagles op Jong FC Utrecht ook Jaroslav Navratil een plek in het elftal van de week op. De Deventenaren zijn niet de enige club met twee vertegenwoordigers bij de beste elf. TOP Oss, dat in Maastricht met 0-2 bij MVV won, heeft met doelman Nick Olij en tweevoudig doelpuntenmaker Huseyin Dogan ook twee spelers in het elftal staan.

In de defensie van het elftal van de week is plaats voor Brandon Ormonde-Ottewil (die bij zijn nieuwe club FC Dordrecht uitblonk tegen zijn vorige club Helmond Sport), Emmanuel Mbende (die in de slotfase een punt redde voor Cambuur tegen NEC) en de tot rechtsback omgeturnde PSV-belofte Jordan Teze.

Op het middenveld vinden we naast Bakx twee ervaren krachten terug: Hans Mulder van RKC Waalwijk en Mart Dijkstra van NEC. Andreias Calcan viel op bij Almere City FC, waar hij vanwege een rode kaart na een klein uur plaats moest maken. Voorin is Mario Engels van Roda JC, goed voor beide goals tegen Jong Ajax, tussen de buitenspelers Navratil en Dogan te vinden.

De topvijf van speeldag 1:
Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 8,00
Brandon Ormonde-Ottewil (FC Dordrecht) 8,00
Jaroslav Navratil (Go Ahead Eagles) 7,50
Mario Engels (Roda JC) 7,50
Huseyin Dogan (TOP Oss) 7,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.